Από τον περασµένο Ιούλιο που τέθηκε σε εφαρµογή ο µηχανισµός ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεµπορική αγορά µέχρι και τον Μάρτιο του 2023, έχει συνεισφέρει στο Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ για τη χρηµατοδότηση των επιδοτήσεων λογαριασµών ρεύµατος

Την παράταση ισχύος του µηχανισµού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεµπορική αγορά ηλεκτρισµού, µέχρι το τέλος του 2023, δροµολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σχετικό αίτηµα υποβλήθηκε την περασµένη εβδοµάδα προς την Ε.Ε. και η αναµενόµενη από το ΥΠΕΝ έγκρισή του θα ανοίξει τον δρόµο για την παράταση και του µέτρου αναστολής της ρήτρας αναπροσαρµογής στα τιµολόγια ρεύµατος. Πρόκειται για τις δύο κατ’ εξοχήν κυβερνητικές παρεµβάσεις στην αγορά ηλεκτρισµού για τη συγκράτηση των τιµών ρεύµατος κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αν και η πλευρά της αγοράς έχει δηµοσίως τοποθετηθεί υπέρ της άρσης των έκτακτων µέτρων δεδοµένου ότι η κρίση έχει αµβλυνθεί, η άποψη που επικρατεί στο ΥΠΕΝ είναι ότι η αβεβαιότητα παραµένει και δεν µπορεί να αποκλειστεί µια νέα έξαρση των τιµών κυρίως τη θερινή περίοδο, όταν θα χρειαστεί να γεµίσουν ξανά οι αποθήκες φυσικού αερίου. Ειδικά για την παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρµογής, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εκτιµά ότι το νέο µοντέλο τιµολόγησης στη λιανική αγορά ενισχύει τη διαφάνεια και προάγει τον ανταγωνισµό.

Στο ΥΠΕΝ επικρατεί πάντως αισιοδοξία ως προς τη στάση που θα κρατήσει η Κοµισιόν σχετικά µε το αίτηµα παράτασης, που απορρέει από το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει παράταση έως το τέλος του έτους του µηχανισµού που εφάρµοσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, το λεγόµενο «Ιβηρικό» µοντέλο, που έληγε τον Μάρτιο.

Υπενθυµίζεται ότι το πλαφόν στη χονδρεµπορική (δηλαδή ο προσωρινός µηχανισµός ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών) αποσύρεται την 1η Ιουνίου. Ενα µήνα αργότερα, δηλαδή την 1η Ιουλίου, αίρεται και η απόσυρση των ρητρών αναπροσαρµογής από τα τιµολόγια λιανικής.

Από τον περασµένο Ιούλιο που τέθηκε σε εφαρµογή ο µηχανισµός ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεµπορική αγορά µέχρι και τον Μάρτιο του 2023, έχει συνεισφέρει στο Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ για τη χρηµατοδότηση των επιδοτήσεων λογαριασµών ρεύµατος. Με την αποκλιµάκωση ωστόσο των τιµών, τα ποσά που ανακτώνται έχουν περιοριστεί σηµαντικά. Τον Μάρτιο, για παράδειγµα, τα έσοδα που αντλήθηκαν ήταν µόλις 56 εκατ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα έσοδα τον περασµένο Αύγουστο έφτασαν στα 878 εκατ. ευρώ. Η αποκλιµάκωση των τιµών χονδρεµπορικής ωστόσο έχει οδηγήσει και σε χαµηλότερες τιµές λιανικής, περιορίζοντας αντίστοιχα σηµαντικά και τα ποσά των επιδοτήσεων.

Τα έσοδα του Ταµείου Ενεργειακής Μετάβασης το 2022 στηρίχτηκαν κυρίως στις ΑΠΕ. Σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του ∆ΑΠΕΕΠ Ιωάννη Γιαρέντη, η συνεισφορά τους µέσω του µηχανισµού ανάκτησης εσόδων ήταν 1,783 εκατ. ευρώ και µέσω των πλεονασµάτων του ΕΛΑΠΕ (Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ) 1,1 δισ. ευρώ. Ο ΕΛΑΠΕ έκλεισε το 2022 µε σωρευτικό πλεόνασµα της τάξης των 307,54 εκατ. ευρώ.Θα ανοίξει ο δρόµος για την επέκταση και του µέτρου αναστολής της ρήτρας αναπροσαρµογής στα τιµολόγια.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")