Πιο επίμονες ενέργειες προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 χρειάζεται η Ελλάδα σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) που δημοσιεύεται σήμερα. Όπως επισημαίνεται αν και έχει μειώσει το μερίδιό της στα ορυκτά καύσιμα από 91% το 2011 σε 82% το 2021, παραμένει πάνω από το 78% που είναι ο μέσος όρος του ΔΟΕ. Για να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους που έχει θέσει ανάπτυξη το ΔΟΕ συστήνει

προς την ελληνική κυβέρνηση:

- Να συμβουλευτεί  τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλίσει ότι οι επερχόμενες επενδύσεις στο δίκτυο επικεντρώνονται στα σημεία συμφόρησης του ηλεκτρικού συστήματος και η   έγκαιρη σύνδεσης των έργων _ τουλάχιστον 4 GW νέων έργων   αναμένονται έως το 2025.
- Να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες και τους διάφορους «παίκτες»  στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για την ανάπτυξη περιοχών  προτεραιότητας για ανάπτυξη ΑΠΕ ώστε να διασφαλιστεί γρήγορη αδειοδότηση και συνδέσεις στο δίκτυο.
- Να εφαρμόσει one-stop shop και να διασφαλίσει ότι υποστηρίζει αποτελεσματικά όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης.  
 
Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θέτει μια σαφή κατεύθυνση για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Στόχος του είναι να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει πολύ σημαντική μείωση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση λιγνίτη  από 60% το 2005 σε 10% το 2021 και στόχο να μηδενίσει το 2028. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσει ότι οι προγραμματισμένες νέες επενδύσεις στην υποδομή φυσικού αερίου αντικατοπτρίζουν αυτό που απαιτείται για να διατηρηθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, από το 2011 έως το 2021, το μερίδιό τους στη   τελική κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας αυξήθηκε από 11% σε 20%, κυρίως λόγω της αυξανόμενης παραγωγής  από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, τη σταθερή αύξηση χρήσης ηλιακών θερμοσιφώνων και τη μικρή αύξηση των   βιοκαυσίμων στις οδικές μεταφορές.   Το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στην 14η θέση μεταξύ των χωρών μελών του ΔΟΕ.   Την ίδια χρονιά, οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 22% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της Ελλάδας, 36% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 36% της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης και 4,3% στον τομέα των  μεταφορών.
 
Επίσης, η χώρα μας σύμφωνα με τον ΔΟΕ, όχι   μόνο ενισχύει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, αλλά επεκτείνει και τις διεθνείς διασυνδέσεις προκειμένου να εξάγει το πλεόνασμα των ΑΠΕ και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της. Η Ελλάδα έχει επίσης λάβει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για την πλήρη ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή  αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, η χώρα μείωσε  δραστικά την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, και πλέον μπορεί να καλύψει σχεδόν όλη τη ζήτηση φυσικού αερίου από πηγές LNG, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την ευελιξία της.

 Σχετικά με την ενεργειακή απόδοση το ΔΟΕ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει  τα   προγράμματα ανακαίνισης κτιρίων σε ριζικές ανακαινίσεις που συνδυάζουν θερμική μόνωση με αντλίες θερμότητας για να προσφέρουν τα μέγιστα οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των λογαριασμών.  Επίσης, συστήνει την προώθηση της αντικατάστασης παλαιών οχημάτων, ιδίως φορτηγών, με την παροχή κινήτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος διάλυσης, και την  ανταλλαγή παλαιότερων οχημάτων με πιο αποδοτικά οχήματα.