Περισσότερα από 550 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος προστέθηκαν παγκοσμίως το 2022, ανεβάζοντας το σωρευτικό σύνολο στα 1250 GW, σύμφωνα με έρευνα της Renewables Consulting Group (RCG). Οι ΗΠΑ έχουν ανάπτυξη 121GW, το Ηνωμένο Βασίλειο 67GW, η Κίνα 58GW και η Γερμανία 46GW, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αγοράς της RCG για την παγκόσμια υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Οι δημοπρασίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πραγματοποιήθηκαν σε εννέα αγορές στην περιοχή της ΕΜΕΑ, της ΑΠΑΚ και της Αμερικής κατά τη διάρκεια του 2022.

Κάποιες αφορούν τοποθεσίες έργων, συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας και σε πολλές περιπτώσεις και τα δύο.

Συνολικά, μέχρι και 80GW ισχύος τέθηκαν σε δημοπρασία μέσω μισθώσεων και διαγωνισμών επιδότησης.

Τόσο οι ώριμες όσο και οι νεότερες αγορές διέθεσαν δυναμικότητα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η ScotWind ανέθεσε μισθώσεις ισχύος 24,8GW, ενώ η Φινλανδία προκήρυξε για πρώτη φορά διαγωνισμούς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η Breanne Gellatly, εταίρος της ERM και επικεφαλής της παγκόσμιας υπηρεσίας για τη στρατηγική και τις αγορές, δήλωσε: "Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπενθύμισε σε κάθε έθνος τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των στόχων και των αγωγών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2022.