Η Amazon Web Services, η Accenture και η WindEurope εγκαινίασαν ψηφιακό εργαλείο με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για αιολικά έργα. Η αδειοδότηση παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε κλίμακα, με περίπου 80GW αιολικής ισχύος να είναι επί του παρόντος κολλημένα σε διαδικασίες αδειοδότησης σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την WindEurope.

 

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να λάβουν οι προγραμματιστές άδειες - έως και εννέα χρόνια σε ορισμένες χώρες, πρόσθεσε.

Αυτό είναι ασύμβατο με τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια - πέρυσι η ΕΕ εγκατέστησε μόνο 16GW νέων αιολικών εγκαταστάσεων, ενώ χρειάζεται 31GW κάθε χρόνο κατά μέσο όρο μέχρι το 2030 για να επιτύχει τους στόχους της, υποστήριξε η ομάδα.

Η Amazon Web Services, η Accenture και η WindEurope ανέπτυξαν το EasyPermits, ένα ψηφιακό εργαλείο αδειοδότησης που απλοποιεί τη διαδικασία έγκρισης για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη.

Η πλατφόρμα EasyPermits προσφέρει μια ενιαία τοποθεσία για τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αυτοματοποίηση των ροών εργασίας, την αύξηση της ακρίβειας για τις αιτήσεις αδειοδότησης αιολικών έργων και την ενίσχυση της διαφάνειας της διαδικασίας.

Όλα αυτά θα πρέπει να συμβάλουν σε μια πιο εξορθολογισμένη διαδικασία αδειοδότησης, δήλωσε η WindEurope.