Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στον Opec και τον ΔΟΕ (ΙΕΑ). Ο γενικός γραμματέας της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγωγών χωρών υποστήριξε ότι οι εκκλήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να σταματήσουν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο προκαλούν αναταραχή στις αγορές ενέργειας, εντείνοντας τον πόλεμο λέξεων μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών του πλούσιου κόσμου. Συγκεκριμένα, ο Haitham Al Ghais κατηγόρησε ευθέως τον ΔΟΕ, ο οποίος χρηματοδοτείται από την ομάδα των πλούσιων οικονομιών του ΟΟΣΑ, για "δακτυλοδεικτική συμπεριφορά" αφού ο οργανισμός προειδοποίησε ότι οι αιφνιδιαστικές περικοπές παραγωγής που ανακοίνωσε το πετρελαϊκό καρτέλ νωρίτερα αυτό το μήνα κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.

Ο υπουργός του Κουβέιτ Al Ghais, σημειώνουν οι FT,  θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στα άλλα μέλη του Opec στον Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία, επέκρινε επίσης τον ΙΕΑ για την αποθάρρυνση των επενδύσεων σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. "Αν κάτι θα οδηγήσει σε μελλοντική αστάθεια είναι οι επανειλημμένες εκκλήσεις του ΙΕΑ να σταματήσουν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο", δήλωσε ο Al Ghais.

Η ανοιχτή κριτική απεικονίζει μια ευρύτερη διάσπαση των σχέσεων μεταξύ της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών και των ανεπτυγμένων οικονομιών, με τα αραβικά μέλη της Opec του Κόλπου να υιοθετούν μια πιο διεκδικητική στάση όσον αφορά την πετρελαϊκή πολιτική.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε της διευρυμένης ομάδας Opec+, η οποία περιλαμβάνει και τη Ρωσία, ανακοινώνοντας μείωση της παραγωγής κατά 2% της παγκόσμιας προσφοράς αυτό το μήνα.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε σε γενικές γραμμές ότι αποσκοπούσε στην τόνωση των τιμών του πετρελαίου, αν και η τιμή του βαρελιού του αργού τύπου Brent, του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς, βρίσκεται σήμερα στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που βρισκόταν όταν έγινε η περικοπή.

Από τότε που μείωσε για πρώτη φορά την παραγωγή τον Οκτώβριο, το βασίλειο αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις των ΗΠΑ να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Την εποχή της περικοπής του Οκτωβρίου, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Opec ότι ουσιαστικά συνεργάζεται με τη Ρωσία, παρά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες έχουν προσπαθήσει να μειώσουν το ποσό των ενεργειακών εσόδων που εισρέουν στο Κρεμλίνο, αλλά ορισμένες από τις κυρώσεις του έχουν απογοητεύσει και προβληματίσει άλλους παραγωγούς ενέργειας.

Τα μέλη της Opec θίχτηκαν ιδιαίτερα για τη χρήση ενός "ανώτατου ορίου τιμών" στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τα μέλη της G7, η οποία προσπάθησε να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο σε λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας την πρόσβαση στις δυτικές αγορές ασφάλισης και ναυτιλίας.

Τα μέλη της Opec έχουν δηλώσει ότι φοβούνται ότι μια παρόμοια τακτική θα μπορούσε μια μέρα να εφαρμοστεί εναντίον τους.

Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Opec θα πρέπει να είναι "πολύ προσεκτική" εάν ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται "σε πολύ εύθραυστη κατάσταση".

"Για να δούμε υψηλότερες τιμές πετρελαίου και ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό -
αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε".

Η Opec επανέλαβε με νόημα τα λόγια του Birol στην ανακοίνωσή της που είχε τίτλο "Ο ΙΕΑ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σχετικά με την περαιτέρω υπονόμευση των επενδύσεων της πετρελαϊκής βιομηχανίας".

Ο ΙΕΑ έχει δηλώσει τα τελευταία χρόνια ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέες εξελίξεις στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τον άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ο οργανισμός έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις δεν κινούνται αρκετά γρήγορα για να περιορίσουν τη ζήτηση.

Ο Opec και ο ΙΕΑ τα τελευταία 15 χρόνια προσπαθούν να προωθήσουν στενότερο διάλογο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο οργανισμών έχουν αυξηθεί από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι αξιωματούχοι του ΙΕΑ βρίσκονταν στη γραμματεία του Opec στη Βιέννη όταν δημοσιεύθηκε η δήλωση για τεχνικές συζητήσεις με την ομάδα, μαζί με αναλυτές από το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ που εδρεύει στο Ριάντ. Πάντως ούτε ο Birol ούτε ο Al Ghais ήταν παρόντες στη συνάντηση, αν και ο τελευταίος απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοκλήσης.

Ο Opec έχει μακρά ιστορία στο να υποστηρίζει ότι η πολιτική παραγωγής του δεν στοχεύει στις τιμές και εν μέρει καθώς φοβάται τη νομοθεσία "NOpec" στις ΗΠΑ - που σημαίνει "No Oil Producing and Exporting Cartels" - η οποία θα επέτρεπε στην Ουάσινγκτον να μηνύσει τον όμιλο για χειραγώγηση των τιμών.

Με τη δήλωση του Al Ghais της Πέμπτη ο Opec υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι οι περικοπές στην παραγωγή "δεν στοχεύουν στις τιμές του πετρελαίου", αλλά επικεντρώνονται "αποκλειστικά στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς και στη δυνατότητα ζωτικών επενδύσεων της πετρελαϊκής βιομηχανίας".

"Ο ΙΕΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια συρροή παραγόντων που επηρεάζουν τις αγορές", πρόσθεσε ο Al Ghais, σε μια δήλωση που κατηγόρησε τον ΙΕΑ ότι "παραποιεί" τις ενέργειες του Opec+. Η δήλωση υποστήριξε ότι οι περικοπές της παραγωγής του πετρελαϊκού καρτέλ "δεν στοχεύουν στις τιμές του πετρελαίου".

N. Παλ.