Σιάμισιης: “Kερδίσαμε το Δικαίωμα να μην Λεγόμαστε Αμιγώς "Πετρέλαια", Aλλά Helleniq Energy”  

Σιάμισιης: “Kερδίσαμε το Δικαίωμα να μην Λεγόμαστε Αμιγώς Πετρέλαια, Aλλά Helleniq Energy”
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 2 Μαΐου 2023 - 08:18

Τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης των κερδών των διυλιστηρίων στις εταιρεις του κλάδου επανέλαβε, μιλώντας  στο Delphi Economic Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης «Το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι για να πάμε στις «πράσινες» επενδύσεις που απαιτούνται, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση» είπε, για να προσθέσει πως η έκτακτη φορολόγηση δυσχεραίνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου, αναφέρθηκε σε όο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της ενέργειας

ξεκινώντας από το VISION 2025 και τις επενδύσεις που χρειάζονται για να εκπληρωθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που αναφέρεται στον ολικό μετασχηματισμό του Ομίλου και εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΈ για σταδιακή απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα, την ανάπτυξη νέων, πιο καθαρών μορφών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως είπε ο κ Σιάμισιης, το μυστικό της επιτυχίας για μια εταιρεία, είναι να αντιλαμβάνεται  προς τα που πάει ο κόσμος και να προβαίνει στις αναγκαίες αλλαγές. «Προσπαθήσαμε να δούμε αντικειμενικά το μέλλον, είδαμε ότι υπάρχει μια ασυμβατότητα σε σχέση με το που πάει η αγορά», είπε για να συνεχίσει: «Μέσα από το μεγάλο ολιστικό μας πρόγραμμα Vision 2025, βάλαμε ξανά τους στρατηγικούς στόχους για βιωσιμότητα και μείωση εκπομπών CO2. Τα στοιχεία αυτά μπήκαν στην καρδιά της στρατηγικής μας και διαμόρφωσαν τον τρόπο που επενδύουμε.»

Ο CEO Helleniq Energy αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων για να πει ότι το 60% των επενδύσεων του Ομίλου την τελευταία διετία κατευθύνθηκε σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών και πράσινες τεχνολογίες. «Επενδύσαμε πάνω από 0,5 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και κερδίσαμε το δικαίωμα να μην  λεγόμαστε αμιγώς "πετρέλαια", αλλά Helleniq Energy» , είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιάμισιης μίλησε ακόμη για την μεγάλη επένδυση στο Φ/Β Κοζάνης, και υποστήριξε πως η διοίκηση του Ομίλου επιταχύνει την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από την προώθηση άλλων δύο έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της πρώην “Ελληνικά Πετρέλαια” διασύνδεσε τις δραστηριότητες του Ομίλου με το ζήτημα της φορολόγησης των κερδών, αναρωτώμενος για το τί πρέπει να θεωρείται υπερκέρδος και τί υπερζημία. Είπε δε επί λέξει: «Κάποια χρόνια πριν είχαμε ζημιές 500 εκατ., αλλά κανείς δεν μας στήριξε. Ο κλάδος διύλισης έχει έντονη κυκλικότητα. Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας μας οφείλεται στο διεθνές περιβάλλον διύλισης. Έχουμε 50% της δραστηριότητας στο εξωτερικό. Από το 1 δισ. κερδών που είχαμε το 2022, τα μισά αφορούν τις εταιρείες του εξωτερικού που φέρνουν στην Ελλάδα φόρους και προστιθέμενη αξία. Τα 500 εκατ. κερδών από δραστηριότητες στην Ελλάδα, έχουν και άλλα 500 εκατ. σε φόρους.  Άρα, το θέμα της υπερφορολόγησης το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι για να πάμε στις «πράσινες» επενδύσεις που απαιτούνται, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση. Η έκτακτη φορολόγηση δυσχεραίνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Ο Όμιλος υλοποίησε μεγάλες δράσεις στήριξης της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση.»

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις της στην αγορά για να πει προβλέψει ότι θα υπάρξει σχετική σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου και τους επόμενους μήνες. «Δεν βλέπω λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Προβλέπω μια σταθερή, ή και λίγο προς τα επάνω εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε δε “έξω από τα δόντια” όταν ισχυρίστηκε πως παρά το ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διατάραξε σοβαρά τις αγορές, εν τούτοις και παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο, η Ρωσία βρήκε τρόπο να διατηρήσει, μέσω άλλων χωρών, τις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν «διαβατήριο», όπως είπε χαρακτηριστικά,  για να εισαχθούν στην ΕΕ ως προϊόντα διαφορετικής προέλευσης.

Όσον αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου, υποστήριξε πως σήμερα, οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG, αλλά έκρουσε κώδωνα κινδύνου έγοντας πως υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να κινηθούν εκ νέου ανοδικά και τούτο επειδή τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης.

Ο κ. Σιάμισιης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και για το θέμα των γεωφυσικών ερευνών στα blocks στα οποία συμμετέχει ο Όμιλος και μίλησε για μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία, καθώς, όπως είπε, τον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν εργασίες που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 10 χρόνια!

«Βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη. Προς το τέλος του 2024 θα έχουμε καλύτερη κατανόησή τους, ώστε να αποφασίσουμε ερευνητικές γεωτρήσεις. Το 2025, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα προχωρήσει το έργο των ερευνητικών γεωτρήσεων σε υποψήφια θαλάσσια κοιτάσματα. Αν οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου, τότε θα μπορεί σχετικά σύντομα να ξεκινήσει παραγωγή», είπε ο CEO  της Helleniq Energy. 

Τέλος, έκανε μια συνοπτική αναφορά και στα θέματα της ηλεκτροκίνησης, για την οποία είπε ότι αργεί ακόμα η πλήρης ανάπτυξή της και αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Ομίλου που δεν επικεντρώνονται μόνο τους φορτιστές, όπως είπε. 

Ο κ Σιάμισιης αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται και στα εναλλακτικά καύσιμα, και είπε πως έχει ήδη εγκριθεί μια πιλοτική επένδυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελευσίνα.

Ακόμη, μίλησε για τις προοπτικές παραγωγής μπλε υδρογόνου, με δέσμευση CO2 και είπε πως έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης επένδυση στo διυλιστήριο Θεσσαλονίκης για την παραγωγή καυσίμων SAF. «Γίνονται επενδύσεις ώστε, στο πλαίσιο του εφικτού, να έχουμε χαμηλότερο αποτύπωμα για τη βιομηχανία» τόνισε και κατέληξε: «Στοχεύουμε στην κυκλική οικονομία, με επενδύσεις που γίνονται για την επεξεργασία εναλλακτικών πρώτων υλών, όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν. Η  ελληνική βιομηχανία έχει πάρει τα μηνύματα και προχωράει δυναμικά στη σωστή κατεύθυνση. Για τον κλάδο μας, το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποθήκευσης ενέργειας και το πώς «παντρεύονται» παραδοσιακές μονάδες βάσης, όπως αυτές του λιγνίτη, με το φυσικό αέριο.»