Εργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), 18 ενεργειακές κοινότητες, αλλά και επενδύσεις μικρομεσαίων εταιρειών σε net metering έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ. Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος μίλησε προ ημερών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από ένα σύνολο 628 έργων ύψους 16 δισ. ευρώ που επιχορηγούνται, ξεχωρίζουν τρία μεγάλα έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει εταιρικές διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας. Πρόκειται για τα έργα της κοινοπραξίας RWE –ΔΕΗΑΝ στη Δυτική Μακεδονία, του ομίλου Μυτιληναίου και της CERO Generation, του «πράσινου βραχίονα» της Macquarie.

 

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, πέρα από τον τομέα των μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις επενδύουν στον τομέα της  εξοικονόμησης ενέργειας αναβαθμίζοντας ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο το μεγάλο ενδιαφέρον ενεργειακών κοινοτήτων, με 18 από αυτά να έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί.    

Γενικότερα, από όταν άρχισε να εξελίσσεται το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης  έχουν υποβληθεί στις τράπεζες, άνω των 390 επενδυτικών σχεδίων, τα οποία αιτούνται περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου, για προϋπολογισμούς έργων άνω των 12 δισ. ευρώ. Από αυτά τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί περισσότερα από 120 έργα, με δανειακούς πόρους που υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ.
 
Επί των 120 συμβασιοποιημένων έργων το 40% των σχεδίων προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ένα δεύτερο στοιχείο για να τονώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι στο ελάχιστο επιτόκιο που δίνουμε για τις μικρές επιχειρήσεις το επιτόκιο 15ετους διάρκειας είναι 0,35% σταθερό ενώ για τις μεσαίες και μεγάλες 1%. Πρόκειται για ένα εργαλείο που απευθύνεται σε όλους», σημείωσε ο κ. Μαντζούφας.

Από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Σχετικά με τις επενδύσεις των έργων που επιχορηγούνται θα   πρέπει έως το 2026 να έχουν ολοκληρωθεί ενώ υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στο δανειακό σκέλος.
 
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαντζούφας η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχουν υποβάλλει δύο αιτήματα αποπληρωμής και    εκταμιεύσεις. Μέσα σε  18 μήνες έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα 11,1 δισ. ευρώ και όπως υποστήριξε ο ίδιος, είναι το μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα στα κράτη μέλη  της ΕΕ σε ποσοστό ΑΕΠ (6,7%). Από αυτά, το δανειακό σκέλος 2,2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες είναι συμβασιοποιημένα και έχουν εκταμιευθεί  προς τις τράπεζες περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ ως ρευστότητα και διαθεσιμότητα πόρων και άνω των 3,4 δισ. ευρώ ως  επιχορηγήσεις έχουν εισρεύσει προς την οικονομία. Επίσης, έχουν ενταχθεί 628 έργα στο κομμάτι των επιχορηγήσεων ύψους 16 δισ. με πολλά από αυτά να εξελίσσονται οι διαγωνισμοί και οι συμβασιοποιήσεις.