Σημαντική υποχώρηση κατά 10 σχεδόν δολάρια σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου κάνοντας «βουτιά» ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 135 δολαρίων στην αγορά του Λονδίνου. Νωρίτερα, στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ κατέγραφε νέο ιστορικό ρεκόρ έως τα 1,6038 δολάρια.

Σημαντική υποχώρηση κατά 10 σχεδόν δολάρια σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου κάνοντας «βουτιά» ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 135 δολαρίων στην αγορά του Λονδίνου. Νωρίτερα, στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ κατέγραφε νέο ιστορικό ρεκόρ έως τα 1,6038 δολάρια. Οι έντονες διακυμάνσεις προκλήθηκαν από την αναβίωση των χειρότερων σεναρίων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις Μπερνάνκε στη Γερουσία.

Το ξεπούλημα ξεκίνησε όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους επεσήμανε ότι η άνοδος του πετρελαίου οφείλεται περισσότερο στα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς και λιγότερο στη δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων, δήλωση η οποία «παίχτηκε» ανάποδα από τους traders. Εξάλλου στην εξαμηνιαία κατάθεση του νωρίτερα, ο επικεφαλής της US Fed, Ben Bernanke, υποστήριξε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με την πιστωτική κρίση αποτελούν βαρίδια για την οικονομία των ΗΠΑ, εκτίμηση η οποία ερμηνεύτηκε ως οιωνός μειούμενης ζήτησης τα ερχόμενα τρίμηνα.

Στην αγορά ICE του Λονδίνου, η τιμή του αργού Brent υποχώρησε έως τα 134,96 δολάρια, για να διορθωθεί ανοδικά στη συνέχεια έως τα 135,66 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε έως τα 138,70 δολάρια. Οι πτωτικές τάσεις εκδηλώθηκαν όταν οι επενδυτές αποφάσισαν να αποκομίσουν τα κέρδη τους από τις αγορές εμπορεύματων, μόλις ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ περιέγραψε «στασιμοπληθωρισμό» για την οικονομία των ΗΠΑ.

Επιπτώσεις είχε και η άμβλυνση των φόβων ότι η απεργία στον πετρελαϊκό τομέα της Βραζιλίας θα πλήξει την προσφορά. Στις αγορές χρήματος, το ευρώ κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στα 1,6038 δολάρια, για να ακολουθήσει ανάλογη πορεία, υποχωρώντας έως τα 1,5929 δολάρια στις 20.20 ώρα Ελλάδας.

Στην σημερινή (16/07) πρωινή συνεδρία του ICE στο Λονδίνο οι τιμές δείχνουν να έχουν επανακάμψει με τα συμβόλαια Brent για παραδόσεις Αυγούστου να κινούνται στα 135,93 δολάρια το βαρέλι ενώ το WTI στο ΝΥΜΕΧ στη Νέα Υόρκη να έχουν φθάσει στα $138.70/βαρέλι.