Σταθεροποιείται η Χονδρική του Ηλεκτρισμού – Μέριμνα για τους Καταναλωτές Ρεύματος και Φ. Αερίου

Σταθεροποιείται η Χονδρική του Ηλεκτρισμού – Μέριμνα για τους Καταναλωτές Ρεύματος και Φ. Αερίου
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 8 Οκτωβρίου 2024 - 12:21

Σταθερή παραμένει σε γενικές γραμμές η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, στα 88,50 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 8 Οκτωβρίου, με ποσοστιαία κάμψη 7% από χθες, Δευτέρα. Η μέγιστη τιμή του τελευταίου 24ώρου έφθασε στα 159,59 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη στα 14,99 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 299,36 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, κυριαρχούν το φυσικό αέριο με 34,1% και οι ΑΠΕ

με 33,1% και έπονται, οι πολύ αυξημένες εισαγωγές με 26,5% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 1,6%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη ήταν αμελητέο. Τέλος, οι εξαγωγές έφθασαν στις 12,108 MWh και οι εισαγωγές 39,597 στις MWh.  

Εν τω μεταξύ, στις 11 σήμερα, Τρίτη 8/10, το ωριαίο μείγμα καυσίμου σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αποτελούταν κατά 100% από ΑΠΕ (53%, ή 1.550 MWh) και φυσικό αέριο (47%, ή 1.389 MWh), με όλες τις υπόλοιπες πηγές ηλεκτροπαραγωγής να έχουν τεθεί στο περιθώριο!

Καθώς η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού φαίνεται να σταθεροποιείται επί του παρόντος, αξίζει να εστιάσουμε στις χρεώσεις των παρόχων στα οικιακά τιμολόγια του ρεύματος για τον Οκτώβριο.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι εμφανίζονται σταθερές μέχρι ελαφρώς υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τον Σεπτέμβριο, όταν ίσχυαν ακόμη οι επιδοτήσεις που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση (έξωθεν παράγοντες) ή πέραν αυτών υποχρεώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να στραφεί σε νέες λύσεις για τα τιμολόγια των καταναλωτών, με την ελπίδα ότι θα βρει τη χρυσή τομή για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται είναι να τεθούν εκτός αγοράς τα «πράσινα» τιμολόγια από την αρχή του 2025 και να αντικατασταθούν με τα σταθερά, «μπλε», στο πλαίσιο σχετικής Οδηγίας της Επιτροπής που συστήνει στα κράτη –μέλη να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε σταθερά προϊόντα τιμολόγησης, δωδεκάμηνης διάρκειας.

Ήδη, η ΔΕΗ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα σταθερά  τιμολόγιά της για τον Οκτώβριο (στα 14,5 λεπτά για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και στα 14,2 λεπτά για το myHomeOnline) καθώς και τα δύο χαμηλότερης χρέωσης από τα «πράσινα» οικιακά της τιμολόγια. Είναι χαρακτηριστικό της στροφής το γεγονός ότι στο σύνολό τους, τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι στην αγορά, είναι πιο φθηνά από τα «πράσινα», με το ρεύμα των καταναλωτών που μετακινούνται σε αυτά να αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα.  

Πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι καμία πολιτική χειραγώγησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, από τη στιγμή που η αγορά άγεται και φέρεται από την αβεβαιότητα στην Μέση Ανατολή. Τυχόν νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα επιφέρει πλήγμα στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για τιθάσευση των τιμών στη λιανική ρεύματος.

Τέλος, σημειώνουμε ότι όπως και στα τιμολόγια του ρεύματος, έτσι και στα αντίστοιχα του φυσικού αερίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων φέρεται να προκρίνει την επέκταση των χρωματιστών τιμολογίων και στους καταναλωτές αερίου. Επίσης, όπως συμβαίνει και με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΑΕΥ θα υποχρεώσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου να δημοσιοποιούν σε μηνιαία βάση τις τιμές όλων των προϊόντων της.