Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγεί σε αναθεώρηση προβλέψεων για την πετρελαϊκή αγορά O Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΡΕC), ο οποίος παρέχει στην αγορά το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι αναμένει πτώση της ζήτησης για το αργό πετρέλαιο που παράγουν τα μέλη του το 2009 εξαιτίας της επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγεί σε αναθεώρηση προβλέψεων για την πετρελαϊκή αγορά
O Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΡΕC), ο οποίος παρέχει στην αγορά το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι αναμένει πτώση της ζήτησης για το αργό πετρέλαιο που παράγουν τα μέλη του το 2009 εξαιτίας της επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Στη μηνιαία έκθεση για την πετρελαϊκή αγορά που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω για έκτο συνεχόμενο μήνα την εκτίμησή του για τη ζήτηση το 2008. Αιτία είναι η πτωτική πορεία της ζήτησης καυσίμων για μεταφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τα 13 κράτη-μέλη του ΟΡΕC υπολογίζεται ότι θα κινηθεί κατά μέσον όρο το 2009 στα 31,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για μείωση της τάξεως των 710.000 βαρελιών ημερησίως σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση για την παραγωγή του 2008. Ο ΟΡΕC είναι ο πρώτος οργανισμός που προχώρησε σε πρόβλεψη για τη ζήτηση του 2009.

Η πρόβλεψη είναι πολύ πιθανόν ότι θα ενισχύσει το επιχείρημα μελών του ΟΡΕC, όπως η Λιβύη και η Βενεζουέλα, τα οποία διαφωνούν με κάθε πρόταση για αύξηση της παραγωγής με στόχο τη μείωση της τιμής. Το αργό έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο νέο ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ο ΟΡΕC θα συζητήσει το θέμα της παραγωγής στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου στη Βιέννη, στις 9 Σεπτεμβρίου. «Η υποχώρηση της ζήτησης για το αργό πετρέλαιο του ΟΡΕC, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων του Οργανισμού,θα συμβάλει στην ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς και είναι πιθανόν ότι θα βοηθήσει την αποκλιμάκωση της τιμής» αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού.

Η συνολική παραγωγή αργού από τις χώρες του ΟΡΕC έφτασε κατά μέσον όρο τα 32,29 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο του 2008- 124.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα σε σύγκριση με τον Μάιο-, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση. Η αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία αντιστάθμισε τη μείωση της παραγωγής από το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ,16/07/2008)