Η Maersk αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό της σε μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση εξόρυξης, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Μέχρι πρόσφατα, η Maersk κατείχε έως και το 9% του όγκου των μετοχών της The Metals Company, παλαιότερα γνωστής ως DeepGreen Metals. Με τη βοήθεια της Allseas, η νεοφυής επιχείρηση εξόρυξης σχεδιάζει να αναρροφήσει πολυμεταλλικούς κονδύλους από τον πυθμένα

της θάλασσας στη ζώνη Clipperton, μια περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού όπου οι πλούσιοι σε μέταλλα όγκοι μπορούν να βρεθούν σε αφθονία στον πυθμένα. Αυτοί οι κόνδυλοι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, νικελίου, χαλκού και κοβαλτίου - όλοι πολύτιμοι πόροι για την πράσινη οικονομία.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Πολλοί θαλάσσιοι βιολόγοι πιστεύουν ότι οι ίδιοι οι όζοι αποτελούν σημείο ''άγκυρας'' για τη θαλάσσια ζωή σε ένα ελάχιστα κατανοητό οικοσύστημα και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η αφαίρεσή τους θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα την οικολογία του βυθού πριν καν γίνουν γνωστά στην επιστήμη ορισμένα από αυτά τα πλάσματα. Η BMW, η Volvo, η Google και η Samsung SDI άκουσαν την έκκληση αυτή και υπέγραψαν μια δέσμευση για τη διακοπή της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη.

 

Η Maersk είναι επενδυτής στην The Metals Company από το 2017, και όταν η εταιρεία εξόρυξης μπήκε στο χρηματιστήριο το 2021, το μερίδιο της Maersk ανερχόταν σε περίπου 9 %. Τώρα είναι περίπου 2% και πέφτει, δήλωσε η Maersk στην εφημερίδα The Wall Street Journal, και ο δανικός ναυτιλιακός όμιλος σχεδιάζει να το πουλήσει όλο.

Η Maersk δεν αγόρασε όλες αυτές τις μετοχές, δήλωσε στη WSJ: έλαβε μετοχές ως μια μορφή πληρωμής σε είδος για τις ναυτιλιακές υπηρεσίες που παρείχε στην The Metals Company, αντί για μετρητά.

Η Maersk ξεκαθαρίζει τώρα αυτή τη θέση, αλλά δεν θα λάβει πολλά σε αντάλλαγμα. Την Πέμπτη, η μετοχή της The Metals Company είχε αξία 76 σεντς ανά μετοχή, λιγότερο από το ένα δέκατο της αξίας της κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η μετοχή έχασε τη μισή της αξία μέσα σε δύο εβδομάδες από το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο Nasdaq και έκτοτε συνεχίζει να πέφτει.