Η εταιρεία ανάπτυξης υδρογονοηλεκτρικών αεροπλάνων ZeroAvia παρέλαβε ένα αεροπλάνο 76 επιβατών από την εταιρεία Alaska Airlines, το οποίο μπορεί πλέον να μετασκευάσει ώστε να πετά με τεχνολογία μηδενικών εκπομπών, όπως είχε υποσχεθεί πριν από χρόνια. Επιπλέον, οι εξελίξεις της εταιρείας στα αρθρωτά συστήματα κινητήρων θα μπορούσαν να επιτρέψουν δοκιμαστικές πτήσεις του αεροπλάνου νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν οι ειδικοί.

Η ZeroAvia είναι μια αεροπορική εταιρεία μηδενικών εκπομπών που ειδικεύεται σε λύσεις υδρογονοηλεκτρικής πρόωσης. Μέσω των δραστηριοτήτων της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία κατέχει επί του παρόντος τρία πειραματικά πιστοποιητικά για πρωτότυπα αεροσκάφη από την CAA και την FAA.

Η εταιρεία στοχεύει στην εμπορική εκμετάλλευση των ηλεκτρικών αεροσκαφών, ξεκινώντας με αεροσκάφη εμβέλειας 300 μιλίων, 9-19 θέσεων μέχρι το 2025 και ήδη στοχεύει σε πτήσεις με αεροσκάφη 40-80 θέσεων με εμβέλεια έως και 700 μιλίων μέχρι το 2027.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, η ZeroAvia επιβεβαίωσε ότι έλαβε επιτέλους την απαραίτητη άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σηκώσει στον αέρα το 19θέσιο δικινητήριο αεροσκάφος Dornier 228 και το έκανε στα μέσα Ιανουαρίου.

Ενώ το Dornier 228 ήταν εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο υδρογονοηλεκτρικό αεροπλάνο στον κόσμο που είχε πετάξει, αναμένονταν ενημερώσεις σε σχέση με το αεροπλάνο Bombardier Q400 76 θέσεων που υποσχέθηκε στη ZeroAvia η μητρική εταιρεία Alaska Airlines Alaska Air Group - εταίρος και επενδυτής στην εταιρεία ανάπτυξης αερομεταφορών μαζί με ανταγωνιστές της όπως η United Airlines.

Τα σχέδια ανάπτυξης αυτού του μεγαλύτερου υδρογονοηλεκτρικού αεροπλάνου ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2021, αλλά μόλις πρόσφατα η Alaska Airlines παρέδωσε το αεροσκάφος στη ZeroAvia για να αρχίσει να το μετασκευάζει με τεχνολογία μηδενικών εκπομπών.

Κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνήτης της πολιτείας Jay Inslee και η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Suzan DelBenem, η Alaska Airlines παρέδωσε επίσημα στην ZeroAvia το περιφερειακό στροβιλοκινητήριο αεροσκάφος Bombardier Q400 (αναφέρεται επίσης ως Dash 8-400) που είχε υποσχεθεί πριν από ενάμιση χρόνο.

Ο κυβερνήτης Τζέι Ίνσλι δήλωσε: «Η πολιτεία μας έχει μια πλούσια ιστορία ηγετικής θέσης στην αεροδιαστημική και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας τεχνολογικής επανάστασης σε πτήσεις μηδενικών εκπομπών.

Μέσω της καινοτομίας και των συνεργασιών όπως αυτή που αποδεικνύεται σήμερα, μπορούμε βοηθήστε να γράψετε το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της αεροπορίας εδώ στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον».