Οι Βρυξέλλες πρότειναν κανόνες για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου (ενός από τα πιο ολέθρια αέρια του θερμοκηπίου), στον ενεργειακό τομέα. Ο στόχος τους είναι να αναγκάσουν τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων να παρακολουθούν και να αποτρέπουν τις διαρροές, όπως από ορυχεία, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ΕΕ με την παγκόσμια δέσμευση να μειώσει τη ρύπανση από μεθάνιο κατά 30% έως το 2030 και να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον νόμο σήμερα, αλλά μια σειρά τροπολογιών της τελευταίας στιγμής από τον Ρουμάνο κεντροδεξιό ευρωβουλευτή Cristian-Silviu Buşoi(φωτό) έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι το κοινοβούλιο θα αμβλύνει τις διατάξεις για να διευκολύνει τις εταιρείες.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους συναδέλφους του νομοθέτες που είδαν οι Financial Times, ο Buşoi δήλωσε ότι οι τροπολογίες ήταν "αποτέλεσμα εκτεταμένης εξέτασης των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη".
Οι προτάσεις του θα επέτρεπαν εξαιρέσεις για τις εκπομπές μεθανίου στο νερό και θα μείωναν τον αριθμό των ερευνών για τον εντοπισμό διαρροών. Θα εισήγαγε επίσης αυτό που ο Buşoi αποκάλεσε "ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα" για τις χώρες που έχουν πολλά αχρησιμοποίητα πηγάδια, τα οποία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εκπέμπουν μεθάνιο για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης τους.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας διευρυνόμενης τάσης μεταξύ των πολιτικών να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευελιξία έναντι της βιομηχανίας, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής μετάβασης αρχίζουν να γίνονται αισθητές.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Clean Air Task Force που δημοσιεύθηκαν χθες, υπήρχαν περισσότερες από 880 πηγές διαρροής μεθανίου σε 15 χώρες της ΕΕ "με τη Ρουμανία να καταδεικνύει ένα σημαντικό πρόβλημα".

Σε ανοικτή επιστολή προς τους ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι εννέα ΜΚΟ δήλωσαν ότι οι τροπολογίες του Buşoi θα "υπονομεύσουν σοβαρά" τον κανονισμό για το μεθάνιο και θα εξαιρέσουν έναν "σημαντικό αριθμό μεγάλων εταιρειών". Το μεθάνιο είναι 80 φορές πιο ισχυρό ως αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, προειδοποίησαν οι ΜΚΟ.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΕ, έδωσε εντολή στους ευρωβουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ τουλάχιστον ορισμένων από τις αμφιλεγόμενες τροπολογίες. Αυτό περιλαμβάνει πιο χαλαρή επιτήρηση των διαρροών μεθανίου και χαλαρότερες απαιτήσεις για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων στο μπλοκ.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες διατάξεις για την αποδυνάμωση των κανόνων θα μπορούσαν να περάσουν. Βέβαια, η ψηφοφορία θα είναι πολύ πιο σφιχτή από ό,τι αναμενόταν, με κάποια αγωνιώδη διαδικασία της τελευταίας στιγμής, καθώς οι κοινοβουλευτικοί επικεφαλής της ΕΕ θα υπολογίζουν τους αριθμούς τους.

Ν. Παλ.