Εως $ 30 δισ., το Κόστος της Απόφραξης Πηγών Πετρελαίου και Φ. Αερίου στον Κόλπο του Μεξικού

Εως $ 30 δισ., το Κόστος της Απόφραξης Πηγών Πετρελαίου και Φ. Αερίου στον Κόλπο του Μεξικού
energia.gr
Τετ, 10 Μαΐου 2023 - 12:08

Η απόφραξη χιλιάδων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται σε αδράνεια στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να κοστίσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Ντέιβις, και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Energy, αντιπροσωπεύουν την πιο ολοκληρωμένη

μέχρι σήμερα ακαδημαϊκή καταγραφή των 14.000 γεωτρήσεων στον Κόλπο και κατά μήκος της ελώδους ακτογραμμής του, οι οποίες δεν παράγουν πλέον πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά δεν έχουν κλείσει από τους ιδιοκτήτες τους.

Τα αδρανή πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν εγκαταλελειμμένα, ενέχουν περιβαλλοντικούς κινδύνους και μπορούν να διαρρεύσουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, σημειώνει η μελέτη.

"Κάθε πηγάδι που δεν έχει ακόμη βουλώσει κινδυνεύει κάποια μέρα να μείνει ορφανό", δήλωσε ο Mark Agerton, επίκουρος καθηγητής οικονομικών της γεωργίας και των πόρων στο UC Davis και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα αδρανή και ορφανά πηγάδια έχουν γίνει όλο και περισσότερο αντικείμενο κυβερνητικής προσοχής εν μέσω αυτού που ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες έχουν θεωρήσει ως κρίση ορφανών πηγαδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της ιστορικής εγκατάλειψης των υποδομών πετρελαίου. Αυτό οδήγησε σε ένα πρόγραμμα 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ορφανά πηγάδια, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο στο πακέτο υποδομών του 2021, το οποίο έδωσε το έναυσμα για μια προσπάθεια καθαρισμού σε εθνικό επίπεδο.