Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών συνεχίζουν να ανακάμπτουν, οι ρευστοποιήσεις τους δεν έχουν φθάσει ακόμη στο τέλος τους

Αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν ο επιμέρους δείκτης S&P 500 για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο διολισθήσει κάτω από ένα σημαντικό τεχνικό ορόσημο, τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένες πιέσεις σε ολόκληρη την αγορά.

Ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται στα πρόθυρα να διολισθήσει κάτω από το υψηλό του 2007. Από τον Ιανουάριο του 2021, κινείται σταθερά πάνω από το επίπεδο αυτό και εάν υποχωρήσει κάτω από αυτό, τότε θα μπορούσε να στείλει ένα ζοφερό μήνυμα για ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιδρυτής του αντισταθμιστικού ταμείου Roppel Capital Management Τζιμ Ρόπελ. Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος δείκτης χρειάστηκε μία ολόκληρη δεκαετία για να καλύψει τις απώλειες που υπέστη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Περαιτέρω πιέσεις

Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες να διακρατήσουν περισσότερο κεφάλαιο ως αντιστάθμισμα κινδύνου, αλλά και να μειώσουν τις χορηγήσεις δανείων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την αμερικανική οικονομία, που απειλείται ήδη από τον κίνδυνο της ύφεσης μετά τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις των τελευταίων 14 μηνών.

Η Νάνσι Τένγκλερ, επικεφαλής επενδύσεων της Laffer Tengler Investments, αναφέρει ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να επιστρέψουν οι επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι συνέχισαν και χθες την ανοδική τους διόρθωση. Η ίδια συστήνει στροφή του ενδιαφέροντος στην τεχνολογία και στις μετοχές καταναλωτικών αγαθών, τομείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία πιθανή αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης S&P 500 για τον χρηματοοικονομικό κλάδο υποχώρησε 2,7% στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, η PacWest ανέκαμψε την Παρασκευή και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, από τη στιγμή που ανακοίνωσε μείωση του μερίσματός της, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στον τραπεζικό τομέα. «Πιστεύουμε ότι η μείωση του μερίσματος έχει νόημα και μπορεί να βοηθήσει στον ρυθμό της δημιουργίας κεφαλαίων» αναφέρουν αναλυτές της RBC Capital Markets.

Ο Σκοτ Κόλιερ, διευθύνων σύμβουλος της Advisors Asset Management, ανέφερε ότι ο S&P 500 ενδεχομένως να πρέπει να υποχωρήσει στις 3.600 ή ακόμη πιο χαμηλά για να μπορέσει ο ίδιος να γίνει πιο αισιόδοξος για την πορεία των μετοχών.

Ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, ο οποίος θεωρείται «αρκούδα» της Wall Street, προβλέπει ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, με βάση τα εξασθενημένα μακροοικονομικά.

Με κέρδη

Σχεδόν το 86% των εταιρειών του S&P 500 έχει παρουσιάσει κέρδη μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, με το 79% εξ αυτών να ξεπερνά τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg.

«Ωστόσο, είμαστε πιο επιφυλακτικοί καθώς το υψηλό κόστος εργασίας ασκεί πίεση στις εταιρείες, ενώ κορυφαίος δείκτης περιθωρίου κέρδους δείχνει πρόσθετη πτώση και πενιχρή ανάκαμψη στους επόμενους μήνες» αναφέρει ο Γουίλσον.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")