Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ότι θα υπογραφεί η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η οποία θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης του επόμενου διαγωνισμού έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ θα ανοίξει τον δρόμο για την  προκήρυξη από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) του διαγωνισμού για «μεγάλα» έργα, υπό το νέο σχήμα στήριξης. Ήδη η ΡΑΑΕΥ έχει κάνει τη σχετική εισήγηση, οπότε πιθανώς έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπογραφεί και η απόφαση του ΥΠΕΝ ώστε να εκδοθεί πριν τις εκλογές, προκειμένου να πάρει τη σκυτάλη 

ο Ρυθμιστής της αγοράς, ώστε να «τρέξoυν» οι διαδικασίες για τη δημοπρασία που αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος άνω του 1 MW και αιολικά πάνω από 6 ΜW με τη η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς θα ξεπεράσει το 1 GW. Στον διαγωνισμό θα περιληφθεί και η ισχύς που έμεινε αδιάθετη από τον πρώτο διαγωνισμό, η οποία ανέρχεται σε περίπου 475 MW.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στα πρότυπα του πρώτου, δηλαδή θα προβλέπεται πως κάθε μία από τις δύο τεχνολογίες θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 30% της δημοπρατούμενης δυναμικότητας, στο πλαίσιο επίτευξης μίας ελάχιστης διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου των έργων που θα προκριθούν. Ακόμη, για κάθε μία τεχνολογία θα καθορίζεται διαφορετική τιμή εκκίνησης. Ίδιο αναμένεται ότι θα παραμείνει και το επίπεδο ανταγωνισμού δηλαδή στο 80%. Στον πρώτο διαγωνισμό οι χαμηλότερες τιμές είχαν κλειδώσει περίπου στα 46 ευρώ η MWh για τα φωτοβολταϊκά, ενώ στα αιολικά στα 55,82 ευρώ η MWh.
 
Παράλληλα, από μέρα σε μέρα αναμένεται να καθαρογραφεί και η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) η οποία είχε τεθεί σε διαβούλευση και στην  οποία, μεταξύ άλλων, προσδιορίζεται ότι εντός του 2023 θα διεξαχθούν τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες για μονάδες αποθήκευσης. Σύμφωνα με το αρχικό κείμενο της ΥΑ, η πρώτη εκτιμάται ότι θα γίνει σε περίπου δύο μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι, αφού δημοσιευθεί η ΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα προχωρήσει άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στην προκήρυξη του διαγωνισμού, δίνοντας ένα περιθώριο έξι με οκτώ εβδομάδων στους επενδυτές ώστε να προετοιμαστούν πριν υποβάλουν τις προσφορές τους.

Στην πρώτη δημοπρασία θα προκριθούν έργα συνολικής ισχύος 400 MW (μεγαβάτ). Ο δεύτερος διαγωνισμός αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του έτους για έργα 300 MW και ο τέταρτος το τέταρτο τρίμηνο για άλλα 300 MW, χωροθετημένα όμως αποκλειστικά στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. Συνολικά προβλέπεται η στήριξη ενός χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος 1 GW (γιγαβάτ). Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο, όπως άλλωστε είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια με τα έργα ΑΠΕ.