Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ταγήπ Ερντογάν εδήλωσε χθές στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ότι «θ’ αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία, αντιδρώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και διεθνών παρατηρητών πώς μέλη τις κυβερνήσεως του είναι απρόθυμα να παραδώσουν την εξουσία εις περίπτωσιν ήττας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ

«Θα δεχθώ το εκλογικό αποτέλεσμα οιοδήποτε κι αν είναι ως νόμιμο και θα πράξω οτιδήποτε απαιτεί η δημοκρατία», ανέφερε ο Ερντογάν σχετικώς. Ο οποίος σημειωτέον θεωρείται δεύτερος μετά τον Κεμάλ «Ατατούρκ» αναμορφωτής της Τουρκίας απ’ το 1923 αλλ’ όπως κι εκείνος , απέτυχε να εξευρωπαΐσει την Τουρκία.

Εις οιανδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, σήμερον, η ανωτέρω δήλωσις του Ερντογάν θα θεωρείτο αυτονόητη – «δημοκρατία» σημαίνει σεβαστή η ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων. Στην Τουρκία όμως αποτελεί κανόνα μόνον όταν εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δευτερευόντως, η κρατική διοίκηση στην Ευρώπη δεν έχει ίδια συμφέροντα ή και δική της άποψη περί της αξίας των δημοκρατικών κανόνων όπως στην Τουρκία, όπου αποτελεί το «βαθύ κράτος», επηρεάζοντας ακόμη και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Απουσιάζει επίσης η ουσιαστική διαφοροποίηση της αντιπολίτευσης επί της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ήδη από της εποχής της συμφωνίας της Λωζάννης έως σήμερα, να δέχεται τα συμφωνηθέντα τότε από τον «νικητή» Κεμάλ. Προτού καν στεγνώσει η μελάνη των υπογραφών της διεθνούς αυτής συνθήκης, η Τουρκική διοίκηση άρχισε να την παραβιάζει ιδίως έναντι των Χριστιανών - όσων τελικώς απέμειναν στην Τουρκία μετά τους διωγμούς και τις γενοκτονίες. Παράδειγμα, οι Αρμένιοι κι η εξόντωση της Ελληνικής κοινότητος εις Ίμβρο και Τένεδο και στη Κων/λη το 1955.

Την τωρινή παράλογη κι ανιστόρητη αξίωση αφοπλισμού των Αιγαιακών Ελληνικών νήσων δεν το επενόησε ο Ερντογάν αλλά το εφηύρεν ο διεκδικητής της Τουρκικής προεδρίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - προς μεγάλην αμηχανία των φιλοτούρκων Ελληνικών «δοχείων σκέψεως» κι εφημεριδογράφων, στερουμένων ιστορικού ερείσματος.

Τα δυτικά ανακτοβούλια, εξ άλλου, «στρουθοκαμηλίζουν» κατ’ εξακολούθηση όταν βλέπουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αποφεύγουν να καταδικάσουν την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ιδίως στην… «φιλελεύθερη» Βρετανία που εξύφανε και το παράνομο σχέδιο Ανάν το οποίο στόχευε να καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία Τουρκικό προτεκτοράτο.

Έτερον, εκάτερον ότι το σχέδιο Ανάν έτυχε υποστηρίξεως ολίγων κεντρομόλων Ελλήνων που δεν συμμερίζονται τον ρόλο του Ελληνισμού ως «μαίας» των δημοκρατικών αξιών.

Εν τούτοις, το παράδοξον είναι ότι Ελληνισμός διαθέτει τρείς δημοκρατικούς πυλώνες: την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, των οποίων τ’ όνομα όλο και περισσότερο ακούεται στην υφήλιο.

Αντιθέτως, η Τουρκία βυθίζεται στην εμφύλια εσωστρέφεια, αναιρεί το διεθνές δίκαιο των θαλασσών του ΟΗΕ, δεν συμμορφούται προς τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ , όσον αφορά στο πρόβλημα των Ρωσικών πυραύλων S-400 και της εισδοχής της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, Συρίας, Αρμενίας και έχει κυρίαρχες βλέψεις στο Αιγαίον πέλαγος, στην Μεσόγειο Θάλασσα, στην Αφρική και προσεχώς στην κεντρώα Ασία.

Ανεξαρτήτως του εξαγομένου από τις Τουρκικές εκλογές, το συμπέρασμα είναι ότι τα σύνορα της Ευρώπης προς Ανατολάς αρχίζουν και τελειώνουν στην Ελλάδα. Μία μικρά μεν χώρα που όμως συνεχώς εξευρωπαΐζεται εν αντιθέσει προς την Τουρκία. Θα πάρει ωστόσο κάποιον χρόνο να το εννοήσουν οι δυτικοί …οικονομησάριοι κι οι μεμψίμοιροι Έλληνες ψηφοφόροι, στις βουλευτικές εκλογές, στου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.