Την ενίσχυση πράσινων επενδυτικών σχεδίων με επίκεντρο τους κλάδους της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και προϊόντα που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Produc-E Green», προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης)

Η δράση στοχεύει στην τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και στην καινοτόμο ανάπτυξη με τελικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Οι επιλεγμένες βιομηχανικές μονάδες στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας (όπως ανακύκλωση συσσωρευτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών, όπως λιθίου και κοβαλτίου, σχεδιασμό ηλεκτρικών οχημάτων και σημεία φόρτισης κανονικής ή υψηλής ισχύος, κατασκευή  φορτιστών, θεσμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών κλπ.), που θα λάβουν στήριξη, θα λειτουργούν πλήρως με ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων   είναι η 30η Μαΐου 2023 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών έχει οριστεί η 30η  Νοεμβρίου 2023.  Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν θα μπορεί  να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025. Η διάρκεια ωστόσο μπορεί να μειωθεί ένα οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των υποβολών των αιτήσεων.  

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός έχει οριστεί στα  300.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα  500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και στο ένα   εκατομμύριο ευρώ   για τις μεγάλες επιχειρήσεις, Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 10% έως και 75% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και εξαρτάται από το μέγεθος και την περιοχή δραστηριοποίησης της επιχείρησης. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης σε συγκεκριμένου ΚΑΔ.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. επένδυση σε ενσώματα ή άυλα στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με ένα η περισσότερα από τα εξής:
  α. Δημιουργία νέας μονάδας.
  β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν με τον όρο, ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά  200%  τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως η αξία αυτή έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος, που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου.

  δ. Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας των προϊόντων
ή της συνολικής παροχής υπηρεσιών/υπηρεσίας που αφορούν την επένδυση στην εγκατάσταση. Επί μεγάλων επιχειρήσεων, απαιτείται επίσης, οι ενισχυόμενες επενδυτικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των 3 τελευταίων φορολογικών ετών των στοιχείων του ενεργητικού, τα οποία συνδέονται με τη δραστηριότητα που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. Αν δεν αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόμενες με τη δραστηριότητα αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού, θεωρείται ότι δεν πληρείται η προϋπόθεση.

Β. απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε μια επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει ή θα είχε κλείσει αν δεν είχε εξαγοραστεί. Η απλή απόκτηση μετοχών δεν συνιστά αρχική επένδυση.

Οι ενισχύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις θα χορηγούνται μόνο για αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.  Στις περιπτώσεις που το επενδυτικό σχέδιο διαρθρώνεται σε τμήματα, οι ενισχυόμενες δαπάνες πρέπει να είναι απόλυτα διακριτές.

Επιλέξιμες δαπάνες, μεταξύ άλλων, είναι  επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία είναι νέα εκτός αν αποκτώνται από ΜΜΕ ή για την αγορά εγκατάστασης και συγκεκριμένα δαπάνες για την αγορά της γης, την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, διαμόρφωση του περιβάλλοντος κά. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 55% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Επίσης, ενισχύεται η αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα  κλπ.