Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov αναγνώρισε ζητήματα κατά τη διάρκεια δημόσιας τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, κατηγορώντας «όλες αυτές τις εκπτώσεις» για να εξηγήσει γιατί τα έσοδα από την ενέργεια μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρουν οι FT.
"Τα μη ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας βρίσκονται σε καλό δρόμο για ανάπτυξη όπως είχε προγραμματιστεί, με τη δυνατότητα για ένα μικρό πλεόνασμα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα ενεργειακά έσοδα", δήλωσε ο Siluanov.
Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς λόγω των ανώτατων ορίων τιμών υπό την ηγεσία της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, τα οποία επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα.
Αυτή η έκπτωση έχει μειωθεί καθώς η Ρωσία έχει στραφεί στη μη δυτική ναυτιλία, η οποία δεν καλύπτεται από το ανώτατο όριο, αλλά παραμένει αρκετά σημαντική για να επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία.
Παρά τους περιορισμούς, τον Απρίλιο η Ρωσία εξήγαγε περισσότερο πετρέλαιο από οποιονδήποτε άλλο μήνα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι. Σχεδόν το 80% των αποστολών αργού έρεε στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Ωστόσο, τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 έπεσαν κατακόρυφα στα 2,2 τρισεκατομμύρια RBS (27,3 δισεκατομμύρια δολάρια), επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Απαντώντας στον Σιλουάνοφ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση της αγοράς παραμένει «σταθερή». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία αντιμετώπισε το ζήτημα των χαμηλότερων τιμών μέσω «εθελοντικών περικοπών» στην παραγωγή πετρελαίου, σε ευθυγράμμιση με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+.
Ωστόσο, η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, είχε μικρό άμεσο αντίκτυπο. Οι τιμές αυξήθηκαν μόνο τον Απρίλιο, αφού ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε απροσδόκητες περαιτέρω περικοπές.
Οι ερευνητές της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου εκτιμούν ότι περίπου το 75% της μείωσης των εσόδων της Ρωσίας μπορεί να αποδοθεί στις δυτικές κυρώσεις και όχι στις τιμές της αγοράς, με βάση την ανάλυση των αρχείων πωλήσεων πετρελαίου.
Ο Σιλουάνοφ είπε επίσης ότι η Ρωσία δαπανά με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι έφερε έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, χαρακτήρισε την ανισορροπία «προσωρινή» και υποσχέθηκε ότι θα ισοπεδωθεί αργότερα.