«Είμαι περήφανη για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρξουν νέες μορφές συνεργασίας και με εταίρους οι οποίοι μπορεί να μοιάζει ότι απέχουν σημαντικά, τουλάχιστον από γεωγραφικής απόψεως», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Η Μελόνι πρόσθεσε ότι πρόκειται για «πράσινη ενέργεια» η οποία θα παράγεται στην Αλβανία και ότι ένα μέρος θα εξάγεται στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιας σύνδεσης. Πρόσθεσε ότι «με την προσέγγιση αυτή, η Ιταλία θέλει να μετατραπεί σε στρατηγικό σημείο αναφοράς για τις ροές ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική».
«Αν θέλουμε να πετύχουμε μια βιώσιμη και ουσιαστική ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί με τις κατάλληλες υποδομές», ολοκλήρωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τέλος, «η αξία της συγκεκριμένης υποδομής θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και πρόκειται να εγκαινιαστεί το πολύ μέσα σε τρία χρόνια».
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, εκτιμά ότι η συνολική αξία του έργου μπορεί να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ.
Η Αλβανία παράγει ήδη το 96% της ενέργειας της από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, και εντείνει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας μετά από νόμο του 2023 που στόχευε να προσθέσει 1 gigawatt νέας ισχύος έως το 2030.
Η Μπαλούκου τόνισε, ωστόσο, ότι η Αλβανία δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει επιπλέον χωρητικότητα για τη σύνδεση με την Ιταλία. Η Αλβανία και η Terna SpA, ο διαχειριστής του ιταλικού δικτύου, είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για το έργο πριν από περίπου ένα χρόνο, όπως ανέφερε. Η Abu Dhabi National Energy Co. επίσης συμμετέχει στο έργο.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της ενεργειακής της πολιτικής, η Μελόνι προωθεί το επενδυτικό της σχέδιο για την Αφρική, το οποίο ονομάζεται «Σχέδιο Ματτέι», και το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας στην ήπειρο σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης. Διαβάστε στο Energia.gr ποιος ήταν ο Ενρίκο Ματτέι, o Ιταλός που τα έβαλε με τις «Επτά Αδελφές» του Πετρελαϊκού τομέα.
«Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα συγκεκριμένο βήμα προς μια πραγματικά παγκόσμια διασύνδεση από την Ασία στον Κόλπο, από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, ικανή να παρέχει ενέργεια και στις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε.