Η δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted εξασφάλισε μια τεράστια σύμβαση κρατικής επιδότησης για ένα σχέδιο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Το σχέδιο θα λαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα από δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιομάζας στη Δανία, θα υγροποιεί το CO2 και θα το μεταφέρει στη Νορβηγία, όπου θα διοχετεύεται σε υποθαλάσσια δεξαμενή για μόνιμη αποθήκευση.

Η σύμβαση επιδότησης προσφέρει περίπου το ήμισυ μιας δεξαμενής χρηματοδότησης ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για την απομάκρυνση 430.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, με έναρξη το 2026 και διάρκεια τουλάχιστον 20 ετών. Η προσφορά της Orsted για τον διαγωνισμό επικράτησε έναντι δύο ανταγωνιστικών προσφορών.

Από το 2025, οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας Asnaes και Avedore θα αρχίσουν να δεσμεύουν και να αποθηκεύουν βιογενή άνθρακα - δηλαδή βιολογικά παραγόμενο CO2 από βιομάζα όπως άχυρο και ξυλοτεμαχίδια, τις πηγές καυσίμων για τις δύο μονάδες. Η βιογενής πηγή είναι μια σημαντική διάκριση για τον μετριασμό του κλίματος: με την καύση φυτικής ύλης και τη δέσμευση του άνθρακα, το έργο ουσιαστικά αποσύρει CO2 από την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας αρνητικές εκπομπές.

Ξεκινώντας το 2026, οι δύο μονάδες θα δεσμεύουν και θα αποθηκεύουν περίπου 430.000 τόνους βιογενούς CO2 κάθε χρόνο. Η Orsted ελπίζει ότι το έργο θα παρέχει επίσης την υποδομή για την αποστολή του CO2 που δεσμεύεται και από άλλους φορείς εκπομπών.

"Η απόφαση αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη βιομηχανία CCS στη Δανία, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ανατίθεται σύμβαση για CCS πλήρους κλίμακας", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Δανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, Mogens Hagelskær.

Η επιδότηση από το δανικό κράτος θα βοηθήσει το έργο να ξεκινήσει και να λειτουργήσει, ώστε να ξεκινήσει μια αλυσίδα αξίας για τη δέσμευση, τη μεταφορά και την αποθήκευση του CO2.

Το έργο συγκεντρώνει επίσης διάφορα εμπορικά νήματα από τον αναπτυσσόμενο τομέα CCS για να φτάσει στην υλοποίηση και τη νομισματοποίηση. Η Orsted προσέλαβε την Aker για να παραδώσει έτοιμες μονάδες δέσμευσης άνθρακα με την υπάρχουσα τεχνολογία και θα αγοράσει χώρο αποθήκευσης του άνθρακα στο υπεράκτιο έργο αποθήκευσης CO2 της Equinor/Total/Shell, Northern Lights (το οποίο και αυτό επιδοτείται από το νορβηγικό κράτος).

Αυτές οι συνεργασίες θα γλιτώσουν την Orsted από τη δυσκολία ανάπτυξης του δικού της συστήματος δέσμευσης και της δικής της υποθαλάσσιας δεξαμενής αποθήκευσης. Όσον αφορά την πλευρά των εσόδων της συμφωνίας, η Microsoft συμφώνησε να αγοράσει 2,76 εκατομμύρια τόνους πιστωτικών μορίων απομάκρυνσης άνθρακα από την Orsted σε διάστημα 11 ετών, νομισματοποιώντας τις αρνητικές εκπομπές.

"Η ορόσημο μακροπρόθεσμη συμφωνία μας με την Ørsted για υψηλής ποιότητας απομάκρυνση άνθρακα υποστηρίζει τη δέσμευση της Microsoft να γίνει αρνητική ως προς τον άνθρακα έως το 2030, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ζήτησης για την κλιμάκωση της αγοράς και αναδεικνύει τη δύναμη της εταιρικής σχέσης", δήλωσε η Melanie Nakagawa, Chief Sustainability Officer της Microsoft.