Τέσσερις Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσικλετών συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός κινητήρα που θα κινείται με υδρογόνο και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να συμβάλει στον στόχο της Ιαπωνίας για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα. Η Honda Motor, η Yamaha Motor, η Suzuki Motor και η Kawasaki Motors παρουσίασαν ένα σχέδιο για την από κοινού δημιουργία

 

ενός φορέα ήδη από αυτόν τον μήνα για την έρευνα και την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου για μοτοσικλέτες.

Κάθε εταιρεία θα εργαστεί σε διαφορετικό ερευνητικό τομέα. Ελπίζουν να εφαρμόσουν τα ευρήματά τους και σε μίνι οχήματα και drones.

Η Honda αναφέρει ότι "η χρήση του υδρογόνου δημιουργεί τεχνικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης ταχύτητας της φλόγας και της μεγάλης περιοχής ανάφλεξης, οι οποίες συχνά οδηγούν σε ασταθή καύση" και "περιορισμένη χωρητικότητα της δεξαμενής καυσίμου σε περίπτωση χρήσης σε μικρά οχήματα κινητικότητας".

Οι τέσσερις εταιρείες έχουν ήδη συνεργαστεί σε άλλα έργα ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα, όπως η παροχή μιας υπηρεσίας για την κοινή χρήση αντικαταστάσιμων μπαταριών για ηλεκτρικές μοτοσικλέτες.

Ο πρόεδρος της Yamaha, Hidaka Yoshihiro, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών δυνατοτήτων για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα, και το υδρογόνο είναι ένα από τα σημεία εστίασης της προσοχής.

Οι κινητήρες που λειτουργούν με υδρογόνο δοκιμάζονται ήδη σε αυτοκίνητα. Η Toyota Motor έχει εγκαταστήσει έναν σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Ν. Παλ.