Την ώρα που οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Ιουνίου, στο ολλανδικό TTF υποχωρούν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 30 ευρώ/MWh –κινούνται στις 17:05 ώρα Ελλάδας στα 29,36-29,40 ευρώ/MWh- η ισχυρή ζήτηση για πετρελαιοειδή έχει συμβάλλει σε μια μέτρια ανοδική διόρθωση των τιμών του πετρελαίου, με τις διεθνείς αγορές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον κίνδυνο κήρυξης χρεοστασίου από τις ΗΠΑ και την επικείμενη συνεδρίαση του ΟPEC+.

Η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Ιουνίου, κινείται νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, 23/5, στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 77,00-77,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη τιμή για την αμερικανική ποικιλία, WTI, κυμαίνεται στα όρια των άνω των 73 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με την S&P Platts, οι αεροπορικές μεταφορές σε παγκόσμια κλίμακα ανέκαμψαν τελικά, στα προ της πανδημίας επίπεδά τους τον μήνα που διανύουμε, καθώς οι συνολικές εμπορικές πτήσεις ανά ημέρα ανήλθαν, κατά μέσο όρο, σε 105.682 τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, ήτοι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, πέρυσι.

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση αεροπορικών καυσίμων αναμένεται να παραμείνει προς το παρόν κάτω από τα επίπεδα του 2019, καθώς η αύξηση της αποδοτικότητας των καυσίμων και η βραδύτερη ανάκαμψη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, ιδίως στην Ασία, περιορίζουν την ανοδική πορεία της κατανάλωσης του καυσίμου.

Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι τα νέα αεροσκάφη βετιώνουν την αποδοτικότητα των καυσίμων κατά περίπου 2% ετησίως και η πανδημία έχει οδηγήσει σε ευρεία προσπάθεια αντικατάστασης των παλαιότερων αεροσκαφών.

Με τη διεθνή χωρητικότητα θέσεων να βρίσκεται σήμερα κατά 10% χαμηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα το 2019, εν τούτοις, η πλήρης ανάκαμψη της ζήτησης αεροπορικών καυσίμων, στα επίπεδα των 8 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2027.

Τα προϊόντα πετρελαίου εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην ανάκαμψη των τιμών του αργού που έχουν τελματώσει τους τελευταίους μήνες, πριν από την προγραμματισμένη  νέα συνεδρίαση των μελών του ΟPEC+,  με την ενίσχυση της αξίας των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης βενζίνης των ΗΠΑ, να αυξάνει τις τιμές της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, και του Brent, αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα των 72 και 76 δολαρίων ανά βαρέλι, αντίστοιχα.

Οι αναλυτές εικάζουν πως εφόσον ευοδωθούν οι συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η συμφωνία που θα προκύψει είναι πιθανό να αποφέρει ένα νέο γύρο αυξήσεων των τιμών του αργού.