Οι εξαγωγές ηλιακής ενέργειας της Κίνας αυξήθηκαν κατά 64% σε 52 δισ. δολάρια το 2022, παρά τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Wood Mackenzie. Οι εξαγωγές της Κίνας κυριαρχούνται κυρίως από μονάδες το 2022 - η Ευρώπη παραμένει η κορυφαία εξαγωγική αγορά της χώρας για το κιτ με μερίδιο 56%, σύμφωνα με τα ευρήματα της Wood Mackenzie.

Αλλά τα ηλιακά κύτταρα σημείωσαν αύξηση άνω του 100% καθώς η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών επεκτάθηκε, με τη νοτιοανατολική Ασία να καταλαμβάνει μερίδιο 31% των εξαγωγών της Κίνας.

Οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές μονάδες έχουν οδηγήσει την παραγωγή στη νοτιοανατολική Ασία, όπου πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής εισάγουν κυψέλες από την Κίνα.

"Οι εμπορικές εντάσεις έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις υψηλές τιμές ενέργειας που οδηγούνται από την ενεργειακή κρίση, και αυτό κάνει τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές από όλο τον κόσμο να αγοράζουν περισσότερα ηλιακά πάνελ από την Κίνα", δήλωσε ο Alex Whitworth, διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie.

Οι κινεζικές μονάδες διατήρησαν την ανταγωνιστικότητά τους ως προς το κόστος έναντι άλλων αγορών το 2022 και ήταν έως και 57% φθηνότερες από τις μονάδες που παράγονται στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Αυτή η διαφορά τιμής οφείλεται κυρίως στο κόστος των υλικών, όπου η Κίνα κατέχει το πλεονέκτημα λόγω του χαμηλού ενεργειακού κόστους, των πλεονεκτημάτων κλίμακας και της κρατικής στήριξης, ενώ η κατασκευή ηλιακών μονάδων στις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν είναι ανταγωνιστική χωρίς επιδοτήσεις.