Η Iberdrola υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία παροχής ενέργειας (PPA) με τη Holcim για να παρέχει στην κατασκευαστική εταιρεία 250 GWh ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltic Eagle στη Γερμανία. Η καθαρή ενέργεια θα συμβάλει στην επιτάχυνση της πορείας της Holcim προς το καθαρό μηδενικό επίπεδο στη Γερμανία, όπου στοχεύει να επεκτείνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δραστηριότητές της σε ποσοστό άνω του 80% έως το 2030.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltic Eagle κατασκευάζεται επί του παρόντος στη Βαλτική Θάλασσα, βόρεια του νησιού Rügen, και θα έχει συνολική ισχύ 476MW όταν ολοκληρωθεί το 2024.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας, οι δύο εταιρείες έχουν συστήσει μια ομάδα εργασίας για να αναλύσουν τις δυνατότητες υλοποίησης ενός ευρέος φάσματος περαιτέρω έργων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα στην Ευρώπη και ενδεχομένως σε άλλες ηπείρους.

Οι προτάσεις που αναπτύσσονται περιλαμβάνουν πιθανές πρόσθετες συμβάσεις ΜΠΣ για την απαλλαγή των δραστηριοτήτων από τον άνθρακα, καθώς και την ανάλυση κατάλληλων θέσεων για την ανάπτυξη επιτόπιων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε λειτουργικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Holcim, από φωτοβολταϊκά έως πράσινο υδρογόνο.

Η Iberdrola θα βοηθήσει επίσης τη Holcim να αναλύσει έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της ηλεκτροκίνησης των υφιστάμενων βιομηχανικών διαδικασιών και στην ενίσχυση των λύσεων ηλεκτρικής κινητικότητας.

Τελικά, μακροπρόθεσμα, και οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να αναπτύξουν 100% πράσινο τσιμέντο χωρίς εκπομπές ρύπων για να βοηθήσουν στην κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Ο Aitor Moso, διευθυντής του τομέα λιανικής της Iberdrola, δήλωσε: "Η Iberdrola είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με τη Holcim και υποστηρίζει την προσπάθειά της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας στις λύσεις για τα κτίρια.

"Η συμφωνία μας θα δει την καθαρή ενέργεια από την υπεράκτια αιολική ενέργεια να υποστηρίζει άμεσα τις δραστηριότητες της Holcim και οι δύο εταιρείες θέλουν να επεκτείνουν τη βιώσιμη συνεργασία μας πολύ περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια.

"Για να φθάσουμε σε έναν κόσμο με μηδενικό ισοζύγιο, κάθε εταιρεία και κάθε τομέας πρέπει να καινοτομεί και να έχει μια σαφή και εφικτή στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών.

"Δημιουργικές συνεργασίες, όπως αυτή που έχουμε συνάψει με τη Holcim, θα συγκεντρώσουν τις καλύτερες ιδέες από διαφορετικούς τομείς και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση του ταξιδιού προς το καθαρό μηδέν".