Λειτουργώντας με Μεγάλη Διείσδυση ΑΠΕ Από τη Σκοπιά του Διαχειριστή Συστήματος

Λειτουργώντας με Μεγάλη Διείσδυση ΑΠΕ Από τη Σκοπιά του Διαχειριστή Συστήματος
των Γιάννη Καμπούρη και Βασίλη Ζιώγα
Τετ, 24 Μαΐου 2023 - 14:36

Εισαγωγή - Η διείσδυση σταθμών παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε στην αρχή του αιώνα που διανύουμε (πριν περίπου μια εικοσαετία) με την σύνδεση κυρίως αιολικών πάρκων (Α/Π) στο σύστημα μεταφοράς (εφεξής Σύστημα). Η διείσδυση ΑΠΕ άρχισε να αυξάνει με ταχύτερους ρυθμούς, επιταχυνόμενη σημαντικά τη δεκαετία του 2010 με τη μαζική σύνδεση φωτοβολταϊκών (Φ/Β)σταθμών, κυρίως στο δίκτυο διανομής (εφεξής Δίκτυο)

Στο τέλος του 2022 και επί συνόλου εγκατεστημένης ικανότητας παραγωγής της τάξης των 20,7GW, λειτουργούσαν περίπου 9,7GW σταθμών ΑΠΕ όπως φαίνεται στο Σχήμα 1. Η τεράστια πλειοψηφία των σταθμών αυτών είναι Α/Π και Φ/Β, δηλ. σταθμοί “μη-κατανεμόμενοι” καθώς η παραγωγή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

 

Σχήμα 1. Εγκατεστημένη ισχύς σταθμών παραγωγής ανά τεχνολογία (2022)

Στο Σχήμα 2 απεικονίζονται συγκριτικά τα ενεργειακά ισοζύγια για το έτος 2010 και την τελευταία τριετία. Γίνεται φανερό ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την απανθρακοποίηση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, καθώς το 2023 σχεδόν το47% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού προήλθε από ανανεώσιμες πηγές αν προσμετρήσουμε και την παραγωγή των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ΗΥ).

 

Σχήμα 2. Ενδεικτικά ετήσια ενεργειακά ισοζύγια.

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να σχολιαστεί ιδιαίτερα είναι η ραγδαία αύξηση των Φ/Β σταθμών γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του Συστήματος.

(H συνέχεια στη στήλη «Ενεργειακές Μονογραφίες»)