Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο πολωνικών φορτηγών στη χώρα

Το ψήφισμα ακολούθησε προηγούμενη δήλωση του προέδρου της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ο οποίος δήλωσε ότι η Πολωνία πρέπει να τιμωρηθεί καθώς «πρόδωσε την ιστορική μνήμη» της Σοβιετικής Ένωσης, που απελευθέρωσε την Πολωνία από τη ναζιστική Γερμανία, με μια σειρά από εχθρικές πράξεις κατά της Ρωσίας.

«Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας απευθύνονται στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και απευθύνουν έκκληση για αντίποινα προς τη Δημοκρατία της Πολωνίας που αντανακλούν τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου κυρώσεων, που εγκρίθηκε στις 9 Απριλίου 2022», αναφέρεται στο ψήφισμα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στην πρότασή της, η Κρατική Δούμα προτείνει να απαγορευτεί η είσοδος των πολωνικών φορτηγών στη Ρωσία, επιτρέποντάς τους όμως να σταματούν στα πλησιέστερα σημεία τελωνειακού ελέγχου, ώστε τα εμπορεύματα που μεταφέρουν να φορτώνονται σε ρωσικά φορτηγά.

Η Δούμα απαιτεί επίσης να πληρώνουν τα πολωνικά φορτηγά ειδικές τιμές βενζίνης.

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στις χώρες της ΕΕ που αποφασίζουν να απαγορεύσουν τα ρωσικά και τα λευκορωσικά αυτοκίνητα, εκτός από εκείνα που μεταφέρουν φάρμακα, αλληλογραφία ή πετρελαιοειδή.

Η Πολωνία πρέπει να πληρώσει για την αφαίρεση των σοβιετικών μνημείων και για τη «ρωσοφοβική πολιτική» της, δήλωσε ο Volodin σε νέα ανάρτηση στο Telegram που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η απαγόρευση των πολωνικών φορτηγών σημαίνει ότι πάνω από 20.000 οδηγοί φορτηγών θα χάσουν τη δουλειά τους και η πολωνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, πρόσθεσε.

Κατά την άποψή του, οι πολωνικές αρχές θα πρέπει να υπενθυμίσουν σε ποια χώρα οφείλει η Πολωνία την ύπαρξή της. «Αν έχουν προβλήματα με αυτό, θα πρέπει να επιστρέψουν τα εδάφη που έλαβαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο Volodin.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki αντέδρασε ήδη στις δηλώσεις του Volodin τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του «τυπική ρωσική προπαγάνδα».

(από euractiv.gr)