Αυστραλία και Ινδία Ενισχύουν τους Δεσμούς ΑΠΕ με Ομάδα Εργασίας για το Υδρογόνο

Αυστραλία και Ινδία Ενισχύουν τους Δεσμούς ΑΠΕ με Ομάδα Εργασίας για το Υδρογόνο
energia.gr
Πεμ, 25 Μαΐου 2023 - 12:29

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπάνες και ο ηγέτης της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συναντήθηκαν στο Σίδνεϊ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το διμερές εμπόριο και τη συνεργασία στους τομείς της νέας ενέργειας. Το ζεύγος συμφώνησε να συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας Αυστραλίας-Ινδίας για το πράσινο υδρογόνο, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ελάχιστες. Η ανακοίνωση περιγράφει ότι οι δύο πρωθυπουργοί

συμφώνησαν στους όρους εντολής της Ομάδας Δράσης, αν και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι όροι.

Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζε δήλωσε, ωστόσο, τα εξής: "Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζε δήλωσε ότι η ομάδα θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία της ομάδας: η Ομάδα Δράσης θα αποτελείται από Αυστραλούς και Ινδούς εμπειρογνώμονες σε θέματα ανανεώσιμου υδρογόνου και θα υποβάλει έκθεση στον Αυστραλο-Ινδικό Υπουργικό Διάλογο για την Ενέργεια σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την Αυστραλία και την Ινδία να συνεργαστούν σε αυτόν τον σημαντικό τομέα του ανανεώσιμου υδρογόνου".

Η ειδική ομάδα βασίζεται σε πρόταση που διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο στην ετήσια σύνοδο κορυφής ηγετών Αυστραλίας-Ινδίας.

Οι πρωθυπουργοί έχουν επίσης "προσδιορίσει συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι. "Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας στους τομείς της εξόρυξης και των κρίσιμων ορυκτών", πρόσθεσε.