Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβαρύνουν το κλίμα στις αγορές βιομηχανικών μετάλλων. Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων βοήθησε στην άνοδο του ενεργειακού τομέα. Το ξεπούλημα στον χαλκό και στο υπόλοιπο σύμπλεγμα βασικών μετάλλων επιταχύνθηκε λόγω των φόβων για ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα. Το κόκκινο μέταλλο έπεσε κάτω από τα 8.000 USD/t, εν όψει των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων

του περασμένου μήνα, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης οικοδομικής δραστηριότητας. Η ζήτηση στην Ευρώπη ήταν επίσης υποτονική, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στο LME να αυξηθούν σχεδόν κατά 80% τον τελευταίο μήνα. Το γεγονός αυτό επιδεινώθηκε από τη νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς που παρείχαν κάποια στήριξη νωρίτερα μέσα στο έτος έχουν επίσης υποχωρήσει. Η First Quantum Minerals έληξε μια πολύμηνη διαμάχη με την κυβέρνηση του Παναμά. Τα αποθέματα χαλκού που κατέχονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πρόκειται επίσης να βγουν στην αγορά μετά από μια διαμάχη για τα δικαιώματα. Οι αρνητικοί πωλητές έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με τους κερδοσκόπους να έχουν καθαρό έλλειμμα στο χαλκό LME για πρώτη φορά από το 2000. Παρ' όλα αυτά, οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Αναμένουμε ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα φθάσει το 4,1% φέτος, καθώς επιταχύνονται οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα ήταν επίσης πιο αδύναμα εν μέσω ενδείξεων εξασθένησης της ζήτησης χάλυβα. Η ημερήσια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα από τις μεγαλύτερες κινεζικές χαλυβουργίες στα μέσα Μαΐου μειώθηκε κατά 0,2% από τις αρχές του μήνα σε 2,25 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της CISA. Η China Baowu Steel Group προειδοποίησε ότι η κατανάλωση από τους τομείς των ακινήτων και των οχημάτων ήταν σχετικά εβδομαδιαία.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο στις πρώτες συναλλαγές, καθώς οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ προκάλεσαν αγορές ασφαλών καταφυγίων. Ωστόσο, εγκατέλειψε όλα αυτά τα κέρδη, καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ εξασθένισε τη ζήτηση των επενδυτών.

Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τα πρόσφατα κέρδη, καθώς οι ενδείξεις για ισχυρότερη ζήτηση τόνωσαν το κλίμα. Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 12.456kbbl την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Νοέμβριο. Τα αποθέματα βενζίνης ήταν επίσης χαμηλότερα (-2.053kbbl), γεγονός που βοήθησε στην άνοδο της τεκμαρτής ζήτησης κατά 529kb/d στα 9,44mb/d. Αυτό έρχεται αφού ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, είπε στους κερδοσκόπους πετρελαίου να "προσέχουν", αυξάνοντας το φάσμα της περαιτέρω παρέμβασης του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου. Ο όμιλος μόλις έθεσε σε ισχύ την τελευταία του συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,6mb/d. Έτσι, η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης του ΟΠΕΚ μόλις ένα μήνα αργότερα είναι χαμηλή. Τα σημάδια της ισχυρότερης ζήτησης θα πρέπει να παρέχουν κάποια παρηγοριά στους κερδοσκόπους που είναι αισιόδοξοι. Η κινεζική ζήτηση αυξάνεται έντονα καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια στην Κίνα. Η αύξηση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ έρχεται πριν από το Σαββατοκύριακο των αμερικανικών αργιών.

Η αδύναμη βιομηχανική ζήτηση συνεχίζει να επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Η ευρωπαϊκή μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο, με τον δείκτη PMI να πέφτει στο 44,6. Η αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει επίσης επιδεινώσει την αδυναμία της ζήτησης φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλές τιμές ωθούν περισσότερους μικρότερους καταναλωτές στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας. Ωστόσο, οι τιμές παρασύρθηκαν τελικά από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ευρωπαίους αγοραστές.