Μείωση Τιμών του Αργού Καθώς η Ρωσία Υποβαθμίζει την Πιθανότητα Νέων Περικοπών Από τον OPEC+

Μείωση Τιμών του Αργού Καθώς η Ρωσία Υποβαθμίζει την Πιθανότητα Νέων Περικοπών Από τον OPEC+
energia.gr
Πεμ, 25 Μαΐου 2023 - 14:01

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση, σήμερα, Πέμπτη, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος υποβάθμισε το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών της παραγωγής του OPEC+ κατά την επικείμενη σύνοδό του την επόμενη εβδομάδα

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του Brent υποχώρησαν κατά 1,08 δολ. ή 1,38%, αγγίζοντας τα 77,28 δολάρια το βαρέλι στις 13:20 ώρα Ελλάδος. Το αμερικανικό αργό WTI υποχωρούσε κατά 1,08 δολ. ή 1,45%, στα 73,26 δολάρια.«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν νέα βήματα, γιατί μόλις πριν από ένα μήνα ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις σχετικά με την εκούσια μείωση της παραγωγής πετρελαίου από ορισμένες χώρες...» είπε ο Νόβακ σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα μετά από μια προειδοποίηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι οι short-sellers που στοιχηματίζουν οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν θα πρέπει να «προσέξουν» μήπως πονέσουν.

Ορισμένοι επενδυτές το θεώρησαν ως μήνυμα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που από κοινού αποκαλούνται OPEC+, θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στη συνάντηση της 4ης Ιουνίου. «Η προφανής ανάγνωση είναι ότι το Βασίλειο μπορεί είτε να μειώσει μονομερώς την παραγωγή πετρελαίου είτε να ενορχηστρώσει μια ευρύτερη μείωση του OPEC +...στηρίζοντας έτσι τις τιμές και κεντρίζοντας τους κερδοσκόπους που σορτάρουν στις τιμές του πετρελαίου», ανέφεραν αναλυτές της τράπεζας MUFG.Η αβεβαιότητα για το χρέος των ΗΠΑ επηρέασε επίσης τις τιμές.

Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αρκετά ζητήματα παρέμειναν άλυτα κατά τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, ενώ τελείωνε η προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρις δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ή, εναλλακτικά, τη χρεοκοπία. Οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του επικεφαλής Ρεπουμπλικανού του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι συνήλθαν εκ νέου την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσουν να κλείσουν μια συμφωνία.Εν τω μεταξύ, οι μειώσεις των τιμών περιορίστηκαν μετά από μια απροσδόκητη, μαζική πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου που αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) την Τετάρτη.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,5 εκατομμύρια βαρέλια φτάνοντας συνολικά τα 455,2 εκατομμύρια βαρέλια καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν. Αντίθετα, οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 800.000 βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την συγκεκριμένη εβδομάδα, φτάνοντας τα 216,3 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 600.000 βαρέλια, ανερχόμενα συνολικά στα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια.