ενώ για πρώτη φορά σε Σενάριο Αναφοράς του ΙΕΑ διατυπώνεται η πρόβλεψη για κορύφωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων μέσα σε αυτή τη δεκαετία.
Ειδικότερα, στην ομιλία του, που ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή και τις περιφερειακές προοπτικές, ο Έλληνας ειδικός του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίες μίλησε μέσω διαδικτύου στο 14ο SEEED, ανέφερε ότι πτώση 53% σημείωσαν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2022, ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση του μεριδίου του ρωσικού αερίου στην συνολική ζήτηση της ΕΕ, από το 40% σε λιγότερο από 10%. Από την άλλη, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 23%. Ειδικότερα, η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 40%, οι αντλίες θερμότητας κατά 11%, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κατά 55% ενώ τα επίπεδα της ενεργειακής αποδοτικότητας διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης διετίας.
Από την άλλη, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν τη χρονιά που πέρασε κατά 0,9%, φτάνοντας σε νέο υψηλό, στους 36, 8 γιγατόνους. Ωστόσο, οι ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα, οι αντλίες θερμότητας και άλλες καθαρές τεχνολογίες συνέβαλαν στο να αποτραπεί η εκπομπή επιπλέον 550 μεγατόνων διοξειδίου του άνθρακα, σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.
Επίσης, όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, ο ειδικός του ΙΕΑ τόνισε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο ο Οργανισμός στο Σενάριο Αναφοράς του για το 2025 και το 2030 προβλέπει μία τεκτονική αλλαγή προς την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, με μείωση στο μερίδιο του άνθρακα ενώ μικρή άνοδος θα υπάρξει στο φ. αέριο, όπως δείχνουν τα παρακάτω διαγράμματα:
Παράλληλα, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα αυτό αντανακλά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που ήδη πέρυσι κορυφώθηκαν.
Στη συνέχεια, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι, αναφορικά με το σύνολο του ενεργειακού τομέα, για πρώτη φορά σε Σενάριο Αναφοράς του ΙΕΑ διατυπώνεται η πρόβλεψη για κορύφωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων μέσα σε αυτή τη δεκαετία.
Σχετικά με το «καυτό», όπως το χαρακτήρισε, θέμα της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ξεπέρασαν τα 10 εκατ. το 2022, αυξημένες κατά 55%, κυρίως λόγω της ανόδου των πωλήσεων στην Κίνα και ακολούθως σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μάλιστα, το 2023 ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση 40% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες θα φτάσουν τα 14 εκατ. Η Κίνα αναμένεται να πρωτοστατήσει και εφέτος στην άνοδο, με μία στις τρεις πωλήσεις να αφορά ηλεκτρικό όχημα, αλλά σημαντική θα είναι η αύξηση πωλήσεων και στην Ευρώπη αλλά ιδίως στις ΗΠΑ, λόγω των κινήτρων που παρέχει ο νέος νόμος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο γνωστός IRA:
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ηλεκτροκίνηση επεκτείνεται και στα δίκυκλα και τα τρίκυκλα, ενώ αυξημένες είναι και οι πωλήσεις σε ηλεκτρικά λεωφορεία. Μάλιστα, τόνισε ότι «το επόμενο σύνορο στον εξηλεκτρισμό» είναι τα φορτηγά.
Στη συνέχεια, ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε τη σημαντική μεταβολή των προβλέψεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σχετικά με το μερίδιο της ηλεκτροκίνησης στο σύνολο των πωλήσεων οχημάτων ως το 2030 σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές – από λίγο πάνω από 20% σε 35% περίπου εφέτος - οι οποίες και αναθεωρήθηκαν αρκετά, για μία σειρά από λόγους. Έτσι, ο ΙΕΑ προσδοκά, με βάση το Σενάριο των Εξαγγελθεισών Πολιτικών (Stated Policies Scenario - STEPS), το 2030, η μία στις τρεις πωλήσεις οχημάτων να αφορά ηλεκτρικό.
Αυτό, όπως υπογράμμισε, έχει μια σειρά από επιπτώσεις και πρωτίστως στην αγορά πετρελαίου, όπου ο Οργανισμός αναμένει ότι, στο πλαίσιο του STEPS, ως το 2030 η κατανάλωση θα μειωθεί 5 εκατ. και πλέον βαρέλια την ημέρα.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι, από την παραγωγή πετρελαίου μεταβαίνουμε στην κατασκευή υλικών για ΑΠΕ, γεγονός με γεωπολιτική σημασία. Ο ειδικός του ΙΕΑ ανέφερε ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες στην καθαρή ενέργεια είναι συγκεντρωμένες, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός όλων των μεγάλων τεχνολογικών αλυσίδων.
Το 14ο SE Europe Energy Dialogue πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο"The Met Hotel" της Θεσσαλονίκης σε υβριδική μορφή. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται κορυφαία στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, ειδικοί από όλους τους επιμέρους ενεργειακούς κλάδους, κρατικοί αξιωματούχοι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωποι περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και think tank. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ.
Βασικοί χορηγοί του 14ου SEE Energy Dialogue είναι η HELLENiQ ENERGY, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ENEX) και η δικηγορική εταιρεία KG Law, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες Elpedison, Energean, Exist, SEleNe CC, EnSCo, HEREMA, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr, το website NE Global και το SeeNews. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα του συνεδρίου, τους επιβεβαιωμένους ομιλητές, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, βλ. εδώ.