Το αδύναμο οικονομικό σκηνικό συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα σε όλο το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων, το οποίο επιδεινώνεται από το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, το οποίο μειώνει την όρεξη των επενδυτών. Το αργό εγκατέλειψε τα πρόσφατα κέρδη εν μέσω ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ 

δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να λάβει νέα μέτρα, κατά τη συνεδρίαση του, τον Ιούνιο. Οι προσδοκίες για περαιτέρω παρεμβάσεις είχαν πυροδοτηθεί από τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι κερδοσκόποι θα πρέπει να "προσέχουν". Αυτό ήρθε εν μέσω ενός ευρύτερου τόνου μείωσης του κινδύνου σε όλες τις αγορές.

COMMODITY MARKETS

Οι Αμερικανοί νομοθέτες συνέχισαν τις συνομιλίες σχετικά με την παράταση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς προσπαθούν να βρουν μια μέση λύση. Η Fitch Ratings έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας υπό παρακολούθηση, ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αποφύγει μια χρεοκοπία.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν σε χαμηλό διετίας, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία προκάλεσαν ανησυχίες για τη ζήτηση. Η Γερμανία υπέστη χειμερινή ύφεση, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,3% από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το οποίο επίσης είχε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό επιβάρυνε τις ανησυχίες ότι η βιομηχανική ζήτηση παραμένει αδύναμη στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί τον κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων τον επόμενο χειμώνα. Ενώ η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 17% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, καθώς παρόμοια μείωση απαιτείται για να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου το 2023-24. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος. Η Ρωσία έχει απειλήσει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις προμήθειες φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, αναμένουμε ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, μειώνοντας τη δυνητική προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εισαγωγές ΥΦΑ. Πιστεύουμε ότι υπάρχει 30% πιθανότητα να επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο.

Ο χαλκός διέψευσε τις ευρύτερες τάσεις του κλάδου και έκλεισε τη συνεδρίαση υψηλότερα, εν μέσω ανησυχιών ότι το πρόσφατο ξεπούλημα είναι υπερβολικό. Το κλίμα ενισχύθηκε από τα σχόλια των μεγάλων παραγωγών ότι οι καλές εποχές δεν είναι μακριά. Η BHP παραμένει πεπεισμένη ότι η προβληματική αγορά ακινήτων της Κίνας θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες. Η εμπορική διευθύντρια, Vandita Pant, επισήμανε τις ισχυρές πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά κατοικιών. Ο επενδυτής και γεωλόγος Robert Freidland δήλωσε ότι η πτώση των τιμών του χαλκού είναι προσωρινή και ότι παραμένει πολύ αισιόδοξος για το μέταλλο. Ένα πλεονέκτημα που μπορεί να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ είναι ένα μέτρο για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ανανεώσιμη ενέργεια, μαζί με τρόπους για την επιτάχυνση των αδειών της βιομηχανίας. Αυτό θα ωφελήσει τη ζήτηση χαλκού και αλουμινίου. Οι τιμές του κασσίτερου αυξήθηκαν εν μέσω νέων προβλημάτων προσφοράς. Η Μιανμάρ σχεδιάζει να αναστείλει όλες τις εξορυκτικές δραστηριότητες σε μια σημαντική περιοχή παραγωγής κασσίτερου αργότερα φέτος λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Τα σχόλια της BHP δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος. Οι νέες συναλλαγές κατοικιών σε 50 μεγάλες κινεζικές πόλεις μειώθηκαν κατά 13% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του Shanghai Real Estate Institute.

Ο χρυσός υποχώρησε αφού η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ αύξησε τα στοιχήματα για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.