Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο θα συνταχθεί με τους ακτιβιστές για το κλίμα εναντίον της ExxonMobil και της Chevron σε μια προσπάθεια να επιβάλει αλλαγές στην πολιτική τους για τις εκπομπές ρύπων, αφού δέχθηκε πιέσεις για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, θα υποστηρίξει τις προτάσεις των μετόχων

στις ετήσιες συνελεύσεις της Exxon και της Chevron την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να εισαγάγουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση των προϊόντων τους, αναφέρουν οι FT.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την άρνηση του ταμείου να υποστηρίξει παρόμοιες προτάσεις - που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος θα περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - σε ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες όπως η BP, η Shell και η TotalEnergies, ο γαλλικός όμιλος του οποίου η ετήσια συνέλευση πραγματοποιείται την Παρασκευή.

Η Carine Smith Ihenacho, επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης του ταμείου, δήλωσε στους Financial Times ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες βλέπουν τους λεγόμενους στόχους εκπομπών Scope 3, οι οποίοι προκύπτουν όταν τα προϊόντα τους καίγονται ή καταναλώνονται.

"Η Exxon δεν πιστεύει πραγματικά στην αξία του καθορισμού στόχων Scope 3. Εμείς πιστεύουμε ότι η εταιρεία πρέπει να το κάνει. Η Chevron, δεν πιστεύουμε ότι είναι αρκετά φιλόδοξη στα μεταβατικά της σχέδια . . . Τόσο η BP όσο και η Shell έχουν καλούς στόχους Scope 3, έχουν καλά σχέδια μετάβασης", δήλωσε.

Το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας είναι ένας από τους επενδυτές με τη μεγαλύτερη επιρροή, κατέχοντας κατά μέσο όρο 1,5% κάθε εταιρείας παγκοσμίως.

Όμως η προσπάθειά του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις επενδύσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) το έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, ενώ έχει προκαλέσει επικρίσεις και κραυγές υποκρισίας από ομάδες περιβαλλοντικής πίεσης.

Ο Mark van Baal, ιδρυτής της Follow This, της εξέχουσας ακτιβιστικής ομάδας που βρίσκεται πίσω από τις προτάσεις των μετόχων στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, δήλωσε ότι καλωσόρισε την υποστήριξη του πετρελαϊκού ταμείου στην Exxon και τη Chevron, αλλά "εξεπλάγη" που δεν έκανε το ίδιο με την BP, τη Shell και την Total.

"Το ταμείο έχει τεράστια ευθύνη. Αυτή η ψηφοφορία θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους ως διαχειριστές της παγκόσμιας οικονομίας. Ουσιαστικά, λένε στη Shell, την BP και την Total: δεν χρειάζεται να μειώσετε τις εκπομπές σας αυτή τη δεκαετία. Περιμένουμε να διορθώσουν αυτή την αβλεψία το επόμενο έτος", πρόσθεσε.

Ο Ihenacho δήλωσε ότι το ζήτημα δεν είναι "μαύρο και άσπρο" και ότι η μία ομάδα είναι "απελπιστική" και η άλλη "σπουδαία". Τόνισε όμως ότι οι ευρωπαϊκές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ήταν μπροστά στο θέμα.

Ο Van Baal δήλωσε ότι η BP και η Shell έδωσαν "κενές υποσχέσεις" για το 2050, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες έκαναν "μικρά βήματα" όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. "Σε ένα πεδίο υστερήσεων, είναι πολύ εύκολο να είσαι ο ηγέτης", πρόσθεσε.

Το νορβηγικό ταμείο έχει ψηφίσει κατά ορισμένων από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του φέτος, συμπεριλαμβανομένων της Apple και της LVMH για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, και της JPMorgan και της Goldman Sachs για το συνδυασμό των ρόλων του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου.

Έχει επίσης αρχίσει να καταθέτει τα δικά του ψηφίσματα μετόχων για την κλιματική αλλαγή σε αμερικανικές εταιρείες.

Ωστόσο, το ταμείο, του οποίου οι εισροές προέρχονται από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας, έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκρισία επειδή λέει στις ενεργειακές εταιρείες τι να κάνουν όταν η χώρα του κερδίζει ποσά ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η Ihenacho αντέτεινε ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι οικονομικός κίνδυνος για το ταμείο. "Η δουλειά μας στο ταμείο είναι να δημιουργήσουμε αξία για τις μελλοντικές γενιές, αλλά με υπεύθυνο τρόπο.

"Δεν έχουμε άποψη όταν πρόκειται για τη νορβηγική πολιτική με οποιονδήποτε τρόπο. Όταν εξετάζετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μακροπρόθεσμη αξία από χρηματοοικονομική άποψη, είναι λογικό για το ταμείο να έχει εταιρείες που μπορούν να ζήσουν σε μια κοινωνία με μηδενικό ισοζύγιο".

Η Exxon και η Chevron κάλεσαν και οι δύο τους μετόχους να αρνηθούν να υποστηρίξουν την πρόταση της Follow This και δήλωσαν ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. "Πιστεύουμε ότι ο καθορισμός στόχων Scope 3 μπορεί να έχει σημαντικές ακούσιες συνέπειες για την κοινωνία", πρόσθεσε η Exxon.