Οι πρώτοι υποσταθμοί των εμπορικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων των ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί και μεταφέρονται από το Τέξας και τη Δανία στις τοποθεσίες εγκατάστασής τους. Τα έργα αυτά σηματοδοτούν διάφορα σημαντικά ορόσημα στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του πρώτου υποσταθμού αμερικανικής κατασκευής. Αποτελούν επίσης ένα σημαντικό βήμα για τα υπεράκτια έργα στη Νέα Υόρκη

και τη Μασαχουσέτη, τα οποία και τα δύο αναμένεται να είναι τα πρώτα που θα ολοκληρωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα παράγουν ενέργεια φέτος.

Ο πρώτος υποσταθμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αμερικανικής κατασκευής αναχώρησε από μια εγκατάσταση κατασκευής στο Τέξας στις 24 Μαΐου. Ο υποσταθμός αφού διασχίσει τον Κόλπο του Μεξικού και στη συνέχεια την Ανατολική Ακτή θα εγκατασταθεί στην τοποθεσία του έργου South Fork Wind στα ανοικτά της Νέας Υόρκης σε λίγες εβδομάδες. Σχεδιασμένος και κατασκευασμένος από την Kiewit Offshore Services, ο υποσταθμός βάρους 1.500 τόνων και ύψους 60 ποδιών έφυγε από τις εγκαταστάσεις Ingleside της Kiewit κοντά στο Corpus Christi του Τέξας.

«Η ολοκλήρωση του υποσταθμού υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της South Fork Wind αποτελεί άλλη μια πρωτιά για αυτό το πρωτοποριακό έργο και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο "steel in the water" του έργου», δήλωσε ο David Hardy, Group EVP και CEO Americas της Ørsted.

Το South Fork Wind, το οποίο είναι ένα έργο των εταίρων κοινής ανάπτυξης Ørsted και Eversource, βρίσκεται τώρα στη φάση της υπεράκτιας κατασκευής του, πρώτα με τις εργασίες για την εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδίου 68 ναυτικών μιλίων του έργου από την προσάραξή του κάτω από την παραλία Wainscott, στο East Hampton της Νέας Υόρκης, μέχρι την τοποθεσία του αιολικού πάρκου περίπου 35 μίλια ανατολικά του Montauk. Η πόντιση του καλωδίου βρίσκεται σε εξέλιξη και η εγκατάσταση των θεμελίων των μονοπύλων θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Σκάφη από διάφορα λιμάνια του Κόλπου υποστηρίζουν την κατασκευή του South Fork Wind.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, το South Fork Wind βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποτελέσει το πρώτο ολοκληρωμένο υπεράκτιο αιολικό πάρκο κοινής ωφέλειας σε ομοσπονδιακά ύδατα, με το έργο να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023. Το έργο αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες που θα παρέχουν 132 MW.
Σήμερα, 25 Μαΐου, στη Δανία, σηματοδότησαν επίσης την αναχώρηση του υποσταθμού για το έργο Vineyard Wind 1 που θα βρίσκεται περίπου 35 μίλια ανοιχτά της Μασαχουσέτης. Ο απόπλους του υποσταθμού βάρους 3.200 τόνων αναφέρεται ότι έγινε εγκαίρως σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ομάδα έργου των Bladt Industries, Semco Maritime και ISC Consulting Engineers. Το έργο αναπτύσσεται σε σύμπραξη 50-50 μεταξύ των Copenhagen Infrastructure Partners και Avangrid Renewables.

Το Vineyard Wind 1 εκτελείται ως σύμβαση EPC, με την ISC ως υπεργολάβο, που καλύπτει το σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή του υπεράκτιου υποσταθμού 3.200 τόνων και μιας θεμελίωσης μανδύα 2.000 τόνων με τέσσερις πασσάλους, οι οποίοι αποτελούν τη μόνιμη αγκύρωση στο βυθό. Η Bladt χειρίστηκε την κατασκευή του χάλυβα του υποσταθμού. Ο σχεδιασμός και η μηχανολογία πραγματοποιήθηκαν από τη Semco Maritime και την ISC, ενώ η εγκατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος έγινε επίσης από τη Semco Maritime.

Μετά την άφιξη στον τόπο εγκατάστασης, η Vineyard Wind θα εγκαταστήσει τον υποσταθμό. Η Semco Maritime και η Bladt Industries θα επιβλέψουν την  λειτουργία του υποσταθμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Vineyard Wind 1 θα αποτελείται από μια συστοιχία 62 ανεμογεννητριών, οι οποίες θα παράγουν 800 MW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Επίσης, έχει προγραμματιστεί να παραδώσει την πρώτη ενέργεια στο δίκτυο το 2023.