Από τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Ρωσία, οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες όχι μόνον πωλούν το πετρέλαιο στους Αμερικανούς σε τιμές ρεκόρ, αλλά σύντομα θα αναδειχθούν και στους σημαντικότερους δανειοδότες του αμερικανικού δημοσίου.

Από τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Ρωσία, οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες όχι μόνον πωλούν το πετρέλαιο στους Αμερικανούς σε τιμές ρεκόρ, αλλά σύντομα θα αναδειχθούν και στους σημαντικότερους δανειοδότες του αμερικανικού δημοσίου.

Η αξία των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και αντιπρόσωποί τους, όπως βρετανικές τράπεζες, αυξήθηκε φέτος κατά 44%, φθάνοντας έως και στα τέλη Απριλίου στα 510,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ρυθμοί της αύξησης αυτής είναι τετραπλάσιοι του μέσου όρου των υπολοίπων επενδυτών στα ίδια ομόλογα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και με αυτούς σύντομα θα παραγκωνίσουν την Ιαπωνία, η οποία επενδύοντας τον τρέχοντα μήνα 592,2 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, είναι η σημαντικότερη κάτοχός τους.

Αν και η επένδυση των πετροδολαρίων στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου συντείνει στον έλεγχο του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, των οποίων το δημόσιο έλλειμμα κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, είναι ενδεικτική της εξάρτησης της χώρας από τα ξένα κεφάλαια. Μόλις προ εβδομάδος, επενδυτές από τη Μέση Ανατολή αγόρασαν το κτίριο της Chrysler στην καρδιά της Νέας Υόρκης…

Οπως δηλώνουν αναλυτές, οι Αμερικανοί επενδυτές πρέπει να είναι ευτυχείς για το γεγονός ότι οι επενδύσεις πετροδολαρίων κατευθύνονται σε αμερικανικά ομόλογα, διατηρώντας έτσι -λόγω της υψηλής ζήτησης- χαμηλό το κόστος του δανεισμού. Οι ίδιοι τονίζουν όμως, ότι «αν υφίσταται γεωπολιτικός κίνδυνος… αυτό είναι άλλο θέμα…».

Στα τέλη του 2007, η αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών ανέρχονταν στα 4,6 τρισ. δολάρια. Εκτοτε, διοχετεύουν ολοένα και περισσότερα σε αμερικανικά ομόλογα, επιλέγοντάς τα εναλλακτικά άλλων τοποθετήσεων, οι οποίες υπόκεινται σε ζημίες μετά από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικής πίστης.

Στα τέλη του Απριλίου ο ΟΠΕΚ κατείχε αμερικανικά ομόλογα αξίας 153,9 δισ. δολαρίων, η Ρωσία 60,2 δισ. δολαρίων και η Νορβηγία 45,3 δισ. Συνολικά, τα ομόλογα αυτά είναι 112% μεγαλύτερης αξίας από εκείνα που ήλεγχαν προ δωδεκαμήνου. Στη Βρετανία, επενδυτές από πετρελαιοεξαγωγικές χώρες κατέχουν την πλειονότητα των αξίας 251,4 δισ. δολαρίων αμερικανικών ομολόγων που αγοράσθηκαν εκεί έως τον Απρίλιο, με αύξηση δωδεκαμήνου 85%. Εύλογα θεωρείται ότι η οικονομική ανεξαρτησία των ΗΠΑ πιθανόν να απειλείται.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε τον Φεβρουάριο ότι «τα εθνικά επενδυτικά κεφάλαια - τα οποία έχουν δημιουργήσει πετρελαιοεξαγωγοί χώρες - ίσως να έχουν άλλα κίνητρα, πέραν αυτών της αγοράς. «Συν τω χρόνω, μεταφέρουμε πλούτο στις χώρες αυτές και αυτό σκοπεύω να το σταματήσω ως πρόεδρος…», τόνισε ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/07/2008)