Πλήρης απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο και τον γαιάνθρακα άμεσα, μέσα σε μια δεκαετία! Το μήνυμα αυτό αποστέλλει ο Αλ Γκορ στη νυν και την επόμενη ηγεσία των ΗΠΑ, κρούοντας για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πλήρης απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο και τον γαιάνθρακα άμεσα, μέσα σε μια δεκαετία! Το μήνυμα αυτό αποστέλλει ο Αλ Γκορ στη νυν και την επόμενη ηγεσία των ΗΠΑ, κρούοντας για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ και του βραβείου Οσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Μία Ενοχλητική Αλήθεια» χαρακτήρισε, μάλιστα, αυτό τον στόχο ανάλογο με την προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει τη Σελήνη, τη δεκαετία του 60.

«Η επικίνδυνη υπερ-εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα που βασίζονται στον άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο και των τριών προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης -της οικονομικής, της περιβαλλοντικής και εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Γκορ, καλώντας την ηγεσία της χώρας του να δεσμευτεί ότι σε δέκα χρόνια από τώρα το 100% της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βάσει του σχεδίου αυτού -το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 1,5 έως 3 τρισ. δολάρια- η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα παραμένει σταθερή (θα αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνόλου), αλλά θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της ηλιακής, της αιολικής και της γεωθερμικής ενέργειας, που συνολικά φτάνει μόλις και μετά βίας το 8,6%.

«Αυτή είναι η ευκαιρία μας», διαμηνύει ο πρωτεργάτης της καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ακούει όμως κανείς; Για την πλέον ρυπογόνα χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ, αυτή η στροφή προς την καθαρή ενέργεια φαντάζει, προς το παρόν τουλάχιστον ουτοπική... Πόσω μάλλον υπό την κυβέρνηση Μπους, η οποία αρνείται κατηγορηματικά να συνυπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο και αρκείται σε ημίμετρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το 2005, τα ορυκτά καύσιμα αναλογούσαν στο ήμισυ περίπου των 3,7 δισ. κιλοβατώρων ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, η πυρηνική ενέργεια στο 21%, το φυσικό αέριο στο 15%, ενώ συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόλις στο 8,6%. Και, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, δεν προβλέπονται νέοι κυβερνητικοί έλεγχοι στην περιβαλλοντική μόλυνση. Κάτι που σημαίνει ότι η αναλογία του κάρβουνου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί έως το 2030, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί μόλις στο 11%.

Ημίμετρa από την G8

Με ημίμετρα όμως προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για τον πλανήτη και η G8 στην πρόσφατη σύνοδό της στην Ιαπωνία. Εκεί όπου οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες αρκέστηκαν απλώς σε μία μη-δεσμευτική συμφωνία για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2050 -σε 42 χρόνια από τώρα. Αυτό και μόνο του καθιστά τον στόχο ανέφικτο, σύμφωνα με τον Γκορ. «Μία πολιτική υπόσχεση για δράση σε 40 χρόνια από τώρα το πιθανότερο είναι να αγνοηθεί, αφού όλοι γνωρίζουν πως είναι ανούσια.

Δέκα χρόνια είναι το μέγιστο διάστημα στο οποίο εμείς, ως έθνος, μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, απευθυνόμενος λιγότερο στον πρόεδρο Μπους και περισσότερο στους δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου -τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέιν.

Και οι δύο άλλωστε έχουν υιοθετήσει (τουλάχιστον προεκλογικά) μια περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, ενώ έσπευσαν να συνταχθούν με την οικολογική μάχη του Γκορ. ««Εάν ο αντιπρόεδρος λέει ότι είναι εφικτό, τότε είναι», δήλωσε ο ΜακΚέιν, ενώ ο Ομπάμα δεσμεύτηκε να επιδιώξει άμεσες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, εάν εκλεγεί.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 19-20/2008)