Τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου στο υψηλότερο δυνατό σημείο και συγκεκριμένα στα 150 δολάρια το βαρέλι δείχνει να επιδιώκει ο ΟΠΕΚ.

Τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου στο υψηλότερο δυνατό σημείο και συγκεκριμένα στα 150 δολάρια το βαρέλι δείχνει να επιδιώκει ο ΟΠΕΚ. Αυτό τονίζει στη μηνιαία αναφορά του το λονδρέζικο Κέντρο Μελετών για την Παγκόσμια Ενέργεια (Centre for Global Energy Studies - CGES) το οποίο επίσης παροτρύνει τον διεθνή οργανισμό πετρελαιοπαραγωγών κρατών να πωλεί το «βαρύ» αργό πετρέλαιο, που η επεξεργασία είναι πιο ακριβή από το κανονικό, σε μεγαλύτερη έκπτωση.

«Ο ΟΠΕΚ δείχνει να αναζητά το ανώτερο όριο στην τιμή του πετρελαίου ανεξαρτήτως από τις συνέπειες που έχει αυτό στην παγκόσμια οικονομία» υπογραμμίζουν στην αναφορά τους οι οικονομολόγοι του CGES το οποίο ιδρύθηκε το 1990 από τον Σεΐχη Αχμέντ Ζακί Γιαμανί, πρώην υπουργό Πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

«Η πρόσφατη δραστική μείωση στις τιμές του μαύρου χρυσού ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο OΠEΚ προσδιόρισε το όριο αυτό στα 150 δολάρια το βαρέλι. Εάν όχι, τότε μπορούμε να αναμένουμε νέα έκρηξη των τιμών έως ότου φτάσουν αρκετά υψηλά ώστε να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία βαθύτερα στην ύφεση» αναφέρει το CGES.

Η τιμή του μαύρου χρυσού ξεπέρασε τα 147 δολάρια τον προηγούμενο μήνα ενισχυμένη από την πτώση στην αξία του δολαρίου και τις γεωπολιτικές ανησυχίες σχετικά με το Ιράν. Εκτοτε έχει υποχωρήσει στα 131 δολάρια το βαρέλι αλλά παραμένει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο εάν κανείς υπολογίζει ότι στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 το πετρέλαιο συναλλάσσονταν ακόμη και στα 10 δολάρια το βαρέλι.

Η πρώτη φορά που η τιμή ξεπέρασε τα 100 δολάρια ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Περισσότερο αισιόδοξος από το CGES εμφανίστηκε ο Μαρκ Φάμπερ, ο αναλυτής που κέρδισε την αναγνώριση σύσσωμου του επενδυτικού κόσμου όταν προέτρεψε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους λίγο πριν ξημερώσει η «Μαύρη Δευτέρα» ήτοι το μεγάλο «κραχ» στα αμερικανικά χρηματιστήρια το 1987.

Σύμφωνα με τον Φάμπερ η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να μειωθεί έως και στα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω της επιβράδυνσης στην ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου. «Η παγκόσμια ρευστότητα έχει πληγεί κι αυτό δεν ευνοεί την πορεία όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων» είπε ο 62χρονος αναλυτής προσθέτοντας ότι αναμένει «σημαντικές διορθώσεις» στην αγορά των εμπορευμάτων. Η αξία του αργού πετρελαίου αυξήθηκε χθες στα 131 δολάρια λόγω κακοκαιρίας στο Μεξικό και έντασης στο Ιράν.

Μείωση της αξίας και του ευρώ στα 1,52 δολάρια «βλέπει» ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard Chartered λόγω της εν γένει αδυναμίας του ευρωπαϊκού νομίσματος να «συγκρατηθεί με συνέπεια» πάνω από το «φράγμα» των 1,60 δολαρίων.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/07/2008)