Έντονα επικριτικοί είναι οι Γερμανοί απέναντι στο σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας για απαγόρευση των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας, στο πλαίσιο του στόχου των μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως το 2045

Οι πολίτες θεωρούν ότι το μέτρο απαιτεί αντικατάσταση των λεβήτων σε υπερβολικά μικρό χρονικό διάστημα και με μεγάλο κόστος για τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απαγορεύσει τους λέβητες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους πολίτες της χώρας να στραφούν στις αντλίες θερμότητας ως τη μόνη αρκετά «πράσινη» επιλογή για όσους που δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεθέρμανση. Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, υπό τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο, και προβλέπει ότι κάθε νέο σύστημα που εγκαθίσταται πρέπει να βασίζεται σε ποσοστό έως και 65% σε ΑΠΕ από το 2024 και μετά. Στην πραγματικότητα αυτό ισοδυναμεί με απαγόρευση εγκατάστασης νέων λεβήτων φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το Oilprice.com. το κόστος της απαγόρευσης και αντικατάστασης υπολογίζεται σε πάνω από 9 δις ευρώ, ή 10 δις δολάρια, ετησίως μέχρι το 2028. Μετά από αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση Σολτς, το κόστος θα μειωθεί σχεδόν στο μισό χάρη στην αύξηση της παραγωγής αντλιών θερμότητας και στην μεγάλης κλίμακας αύξηση της αιολικής και ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος.

Η κυβέρνηση παρέχει στα νοικοκυριά ενίσχυση ίση με το 30% του κόστους αντικατάστασης, ωστόσο οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να μην δελεάζονται ιδιαίτερα από αυτή την προσφορά.

«Οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι και εξαγριωμένοι», δήλωσε στους Financial Times η Petra Uertz της Ένωσης Ιδιοκτητών Κατοικιών. «Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί πρέπει να συμβεί τόσο γρήγορα». «Αυτός ο νόμος επηρεάζει 66 εκατομμύρια Γερμανούς ... και επικρατεί τεράστια αναστάτωση», σύμφωνα με τη Μαρί – Άγκνες Στρακ – Τσίμμερμαν,  βουλευτή του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP). Το FDP είναι ένα από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς αλλά δεν υποστηρίζει το μέτρο της απαγόρευσης των λεβήτων αερίου.

«Δεν θα έπρεπε να το συνδέουμε με μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει πρώτα να αλλάξουν», είπε η Στρακ – Τσίμμερμαν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι η επιμονή του Κόμματος των Πρασίνων να περάσει ο νόμος για την από τη Βουλή πριν από τη θερινή διακοπή εργασιών είναι παράλογη.Το Oilprice επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι Πράσινοι χάνουν τη λαϊκή υποστήριξη «πιο γρήγορα από ό, τι λιώνει το χιόνι τον Μάιο».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως παρουσιάζονται από τους FT, το κόμμα είναι πλέον λιγότερο δημοφιλές από τη δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, με δημοτικότητα στο 14%. Επιπλέον, η απαγόρευση έχει προκαλέσει άλμα στη ζήτηση για λέβητες αερίου, ενώ το μέτρο θα τεθεί υποχρεωτικά σε ισχύ από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.