Η Κίνα και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να ενισχύσουν το διάλογο και τη συνεργασία για τις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας ημιαγωγών, εν μέσω ευρύτερων παγκόσμιων ανησυχιών σχετικά με τον εφοδιασμό τσιπ, τις κυρώσεις και την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters

Ο Βανγκ Βεντάο  συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου της Νότιας Κορέας Αν Ντουκ - Γκεούν στο περιθώριο της διάσκεψης της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Ντιτρόιτ, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διατήρηση της σταθερότητας της βιομηχανικής εφοδιαστικής αλυσίδας και την ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερείς, περιφερειακούς και πολυμερείς τομείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου το Σάββατο.

Ο Γουάνγκ δήλωσε επίσης ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα για την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών και της επενδυτικής συνεργασίας.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση της Νότιας Κορέας σχετικά με την ίδια συνάντηση δεν αναφέρθηκε στα τσιπς, αλλά δήλωσε ότι ο υπουργός Εμπορίου της χώρας ζήτησε από την Κίνα να σταθεροποιήσει την προμήθεια βασικών πρώτων υλών και ζήτησε ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις νοτιοκορεατικές εταιρείες στην Κίνα.

"Η νοτιοκορεατική πλευρά εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται επικοινωνία μεταξύ αξιωματούχων σε επίπεδο εργασίας για όλες τις βιομηχανίες", όχι μόνο για τους ημιαγωγούς, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος. Η πηγή αρνήθηκε να κατονομαστεί, επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Η Νότια Κορέα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας διένεξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για τους ημιαγωγούς.

Η ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου της Κίνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Micron MU. O απέτυχε στον έλεγχο της ασφάλειας του δικτύου της και ότι θα εμποδίσει τους φορείς εκμετάλλευσης βασικών υποδομών να αγοράζουν από την εταιρεία. Οι ΗΠΑ έχουν πιέσει τις χώρες να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα τσιπ, επικαλούμενες μια σειρά από λόγους, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας.

Περίπου το 40% των εξαγωγών τσιπ της Νότιας Κορέας πηγαίνει στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, ενώ η αμερικανική τεχνολογία και ο εξοπλισμός είναι απαραίτητα για τις νοτιοκορεατικές εταιρείες κατασκευής τσιπ Samsung Electronics και SK Hynix.

(από capital.gr)