Βρετανία- GMB κατά των Εργατικών: Ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας οι νέες Άδειες για Πετρέλαιο και Φ. Αέριο

Βρετανία- GMB κατά των Εργατικών: Ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας οι νέες Άδειες για Πετρέλαιο και Φ. Αέριο
energia.gr
Δευ, 29 Μαΐου 2023 - 10:00

Καλή η πράσινη ανάπτυξη και το Net Zero, αλλά όταν εγείρονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας τα πράγματα αλλάζουν. Στη Βρετανία, ο επικεφαλής του συνδικάτου GMB, ενός από τους μεγαλύτερους δωρητές των Εργατικών, κάλεσε τον ηγέτη του κόμματος Κέιρ Στάρμερ να απορρίψει τα σχέδια για την απαγόρευση όλων των νέων αδειών εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Θάλασσα. 

Οπως σημειώνουν οι FT, o Γκάρι Σμιθ δήλωσε ότι υπάρχει "επιτακτική ανάγκη εθνικής ασφάλειας" να διατηρηθεί ζωντανή η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας, δεδομένου ότι η χώρα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτά τα καύσιμα για δεκαετίες, ακόμη και στο πλαίσιο του στόχου "Καθαρό μηδέν 2050". "Θα ήταν αυτοκαταστροφικό να μην μεγιστοποιήσουμε την εξόρυξη από το δικό μας πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και αυτή θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της GMB σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Στάρμερ επιβεβαίωσε τον Ιανουάριο ότι το μανιφέστο των Εργατικών θα περιλαμβάνει τη δέσμευση να μην εκδοθούν νέες άδειες στη Βόρεια Θάλασσα, αν και οι εταιρείες θα μπορούν να εκμεταλλεύονται περιοχές που έχουν ήδη υπάρχουσα άδεια από τις αρχές. Η πολιτική αυτή αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου "Πράσινου Σχεδίου Ευημερίας" που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την πρόοδο της Βρετανίας προς το καθαρό μηδέν.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό του GMB, του μεγαλύτερου συνδικάτου μεταποίησης της Βρετανίας.

Ο Σμιθ δήλωσε ότι ο "στραγγαλισμός" της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βόρειας Θάλασσας θα ήταν "κακό για τις θέσεις εργασίας" και θα ήταν "κακό για το περιβάλλον", επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούσε να πρέπει να εισάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το εξωτερικό με υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

"Υπάρχει ηθική: θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και σε χώρες όπως η Ρωσία, ή θα αναλάβουμε την ευθύνη για τον δικό μας άνθρακα και θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και επενδύσεις εδώ;" είπε.

Ο Σμιθ υποστήριξε επίσης ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι "ζωτικής σημασίας" για την παροχή επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον.

"Δεν έχει νόημα να στραγγαλίσουμε τη βιομηχανία. Πρέπει να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες του μέλλοντος", δήλωσε.

Ο Σμιθ δήλωσε ότι η ομάδα του Στάρμερ είχε "διάθεση να ακούσει" τα επιχειρήματά του πριν από τη συνεδρίαση του Φόρουμ Εθνικής Πολιτικής των Εργατικών το καλοκαίρι και πρόσθεσε ότι το συνδικάτο του θα πιέσει την υπόθεση στο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο στο Λίβερπουλ.

"Η μουσική διάθεση στο κόμμα είναι διαφορετική", είπε. "Το Εργατικό Κόμμα κατανοεί ότι υπάρχει και μια επιτακτική ανάγκη εθνικής ασφάλειας γύρω από αυτό το θέμα. Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας θα είναι το πώς θα κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα και τα σπίτια θερμαινόμενα και τη βιομηχανία τροφοδοτούμενη με ρεύμα την επόμενη δεκαετία, είμαστε έναν αγωγό ή ένα καλώδιο που θα χαλάσει μακριά από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση".

Την Πέμπτη ο Γκράχαμ Στιούαρτ, ο υπουργός για το κλίμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "δεσμεύεται για νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα", επιμένοντας ότι αυτό είναι συμβατό με το Net Zero.

Ο Φίλιπ Έβανς, υπεύθυνος για την εκστρατεία για το κλίμα από την Greenpeace - η οποία έχει εν εξελίξει δικαστική προσφυγή κατά του νέου γύρου αδειοδότησης της κυβέρνησης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - δήλωσε ότι αυτή ήταν μια "παράλογη" θέση για τον υπουργό.

Ν. Παλ.