Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για καθαρή ενέργεια - ήδη παράγει περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας από πηγές μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Μιλώντας έξω από την έδρα μιας νεοφυούς επιχείρησης που κατασκευάζει ηλεκτρικές γεννήτριες στην κομητεία Contra Costa, ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο

την προηγούμενη εβδομάδα, ο Newsom δήλωσε ότι το 59% των λιανικών πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας προέρχεται από καθαρές πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται η πυρηνική και η υδροηλεκτρική ενέργεια.

"Έχουμε κατά νου ότι θα ζήσουμε σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα", δήλωσε ο Νιούσομ. "Καμία πολιτεία δεν κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση".

Ο Νιούσομ έδωσε στη δημοσιότητα έναν νέο οδικό χάρτη σχετικά με το πώς η πολιτεία σχεδιάζει να απεξαρτήσει τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς μεταβαίνει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σταδιακά καταργεί τη χρήση ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Από το 2020, η Καλιφόρνια έχει προσθέσει 9.000 μεγαβάτ νέων καθαρών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ένα μεγαβάτ είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 750 σπίτια στην Καλιφόρνια.

Επί του παρόντος, το 37,2% της ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, μια αύξηση περίπου 2% από το 2020, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνιας. Μέχρι το 2030, η Καλιφόρνια υποχρεούται να παράγει τουλάχιστον το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέχρι να επιτύχει το 100% της καθαρής ενέργειας μέχρι το 2045. Η πολιτεία πρέπει να κατασκευάσει 148.000 μεγαβάτ για να υποστηρίξει ένα δίκτυο χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2045 - μια αύξηση 400% από σήμερα, σύμφωνα με το σχέδιο.