Το λιμάνι του Αμπερντίν, σε συνεργασία με την Subsea7, εξασφάλισε επιχορήγηση από την κυβέρνηση της Σκωτίας για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας της υποβρύχιας αποθήκευσης υδρογόνου στη νότια προβλήτα του λιμανιού. Οπως αναφέρει το renews.biz, η μελέτη "H2Shore - παράκτια αποθήκευση και διανομή υδρογόνου" απέκτησε επιχορήγηση ύψους 150.000 λιρών.

 

Θα διεξαγάγει μηχανικές μελέτες για τον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής τεχνολογικής προσέγγισης και τον εντοπισμό μιας κατάλληλης υπεράκτιας τοποθεσίας. Επιπλέον, το έργο θα αναπτύξει μια γενική επιχειρηματική υπόθεση.

Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας, Xodus, έχει αναλάβει να εξετάσει διεξοδικά τις απαραίτητες απαιτήσεις διανομής και δεξαμενισμού, με έμφαση στον εξοπλισμό, τις διαδικασίες και τις διαδικασίες λειτουργίας.

Η μελέτη αυτή είναι ένα από τα 32 έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Hydrogen Innovation Scheme, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην προώθηση της καινοτομίας στην παραγωγή, αποθήκευση και διανομή ανανεώσιμου υδρογόνου.

Η εμπορική διευθύντρια του λιμανιού του Αμπερντίν Marlene Mitchell δήλωσε: "Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση της Σκωτίας για το έργο μας H2Shore αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

"Τα λιμάνια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση στις τεχνολογίες υδρογόνου, συμβάλλοντας στην πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές και χρησιμεύοντας ως κρίσιμη υποδομή για τη μεταφορά και το εμπόριο υδρογόνου.

"Η πρωτοβουλία αυτή είναι μία από τις πολλές ελπιδοφόρες ευκαιρίες που διερευνούμε για να τοποθετήσουμε το λιμάνι του Αμπερντίν στην πρώτη γραμμή της αναπτυσσόμενης οικονομίας υδρογόνου της Σκωτίας".

Ο διευθυντής στρατηγικής του ομίλου Subsea7 για την ενεργειακή μετάβαση Stian Sande πρόσθεσε: "Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το λιμάνι του Αμπερντίν σε αυτό το καινοτόμο έργο αποθήκευσης υδρογόνου.

"Ανυπομονούμε να διερευνήσουμε και να αξιολογήσουμε τις κατάλληλες έννοιες με στόχο την ενεργοποίηση και επιτάχυνση της υπεράκτιας παραγωγής, αποθήκευσης και υποδομής υδρογόνου".