Με στόχο τη δημιουργία συνεργειών που θα συμβάλουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, το εργαστήρι, «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction». Ο κ Παπαναστασίου σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των ξένων σχολίασαν το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων που έγιναν από πλευράς Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και Υπουργείου Ενέργειας. 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη πως αναμένεται ότι την Τετάρτη, η εταιρεία New Med, μία εκ των εταίρων στο θαλασσοτεμάχιο «Αφροδίτη», και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, θα ανακοινώσει επίσημα την παράδοση του τροποποιημένου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του «Αφροδίτη». Η Κυβέρνηση, το έχει ήδη σε πρόχειρη μορφή, ανέφερε, αλλά φαίνεται ότι θα δοθεί και επίσημα. Όπως δήωσε ο Υπουργός, ξεκίνησε ήδη η μελέτη του σχεδίου για σχολιασμό από την Κυπριακή Δημοκρατία, ή απλή αποδοχή του.

Όσον αφορά στο διήμερο εργαστήρι που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την ΕΥΚ, ο κ.  Παπαναστασίου είπε ότι ήταν «εξαιρετική επιτυχία» και σε περιεχόμενο. «Αυτό δείχνει ότι η γνώση μας, στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, στην προκειμένη περίπτωση, και στο Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι είναι υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, εκδηλώνεται άμεσο ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, ενώ υπάρχουν επαρκείς ποσότητες του ορυκτού έτοιμες να αποσταλούν στην Κύπρο για άμεση χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον λόγο αξιολογείται ως σημαντική και η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Ισραήλ, μετά και την πολιτική τοποθέτηση δια στόματος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι ενδιαφέρεται να δημιουργήσει εναλλακτική εξαγωγή φυσικού αερίου, μέσω Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι, με βάση και αυτή τη θέση, ο αγωγός αυτός, μιας και θα γίνει θα πρέπει να γίνει σε μεγέθη τα οποία να καλύπτουν και τις δύο περιπτώσεις, δηλαδή την ηλεκτροπαραγωγή της Κύπρου, αλλά και την υγροποίηση για σκοπούς εξαγωγής. Για να πραγματοποιηθεί το δεύτερο αυτό στάδιο, της υγροποίησης δηλαδή, πρέπει να υπάρχει πληροφόρηση τι ποσότητες έχει κατά νου το Ισραήλ, γι΄αυτό και η επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού στο Ισραήλ, στις 14-15 Ιουνίου,  θεωρείται πολύ σημαντική, για να συζητηθεί αυτό το θέμα ώστε να αποφασιστεί το μέγεθος του αγωγού, αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει προσδοκία να δοθεί μια προκαταρτική, πρόχειρη διακρατική συμφωνία, πρώτο για τον αγωγό φυσικού αερίου και δεύτερο, για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, μεταξύ των δύο χωρών. Δεν αναμένεται άμεσα υπογραφή τέτοιας συμφωνίας, όπως αναφέρθηκε, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει συζήτηση για να διαπιστωθεί ακριβώς τι ποσότητες θα μπορούσαν να μπουν ρεαλιστικά ως δέσμευση στο Ισραήλ για αποστολή στην Κύπρο.

Όπως έγινε γνωστό από την Λευκωσία, η επικοινωνία του κ. Παπαναστασίου με τις εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν στο εργαστήρι, θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθούν κατά πάσα πιθανότητα, μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ, στις 14 και 15 Ιουνίου, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα μιλήσουν κατά κύριο λόγο σε πολιτική βάση για την προοπτική συνεργασίας τους στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών. 

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του εργαστηρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι αποτεεί ένδειξη του πόσο ψηλά βρίσκεται στις προτεραιότητες της χώρας η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. «Δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Κυβέρνηση παρουσιάζουμε ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό.»

Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα: Το πρώτο αφορά στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά, το δεύτερο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το τρίτο στις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γειτονικά κράτη.

«Η στρατηγική μας αποσκοπεί στο να φέρουμε όλα αυτά τα τρία δεδομένα μαζί με πρωταρχικό στόχο φυσικά την εγχώρια αγορά, είμαστε υπόλογοι έχουμε υποχρέωση έναντι των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άρα, να φέρουμε αυτά τα δύο μαζί αξιοποιώντας τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αφενός είναι κράτος- μέλος της ΕΕ και το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε ακριβώς για να κάξουμ σαφή την προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της χώρας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η λύση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναιρεί τις άλλες επιλογές. «Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, μιλήσαμε και θα μιλήσουν και στη συνέχεια οι ειδικοί για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνέργειες που στο τέλος της ημέρας θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής και της ίδιας της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, όσον αφορά στο σχέδιο της Chevron, την προηγούμενη Παρασκευή και το πώς αυτό συμβαδίζει με την πολιτική της χώρας ο Κύπριος Πρόεδρος είπε: «Είναι αυτό που συζητούμε. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης, επιτέλους, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για μας να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης, έγινε ήδη μια πρώτη επαφή, η Chevron αναμένει από εμάς και θα της δοθούν άμεσα τα σχόλια μας στη δική της πρόταση και είναι όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο που γίνεται και το Εργαστήρι σήμερα. Είναι εδώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, εταιρείες που πιστεύουν στην προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου και ακριβώς γίνονται όλα αυτά για να ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις. Έχουμε το πλάνο, τον σχεδιασμό, έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις σε σημαντικό βαθμό και ο στόχος μας είναι πρώτα η εσωτερική αγορά, να ανταποκριθούμε σε αυτά που αναμένουν από εμάς οι Κύπριοι πολίτες, και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκυρίες».

Τέλος, σε ακόμη  απόδειξη των ταυτόσημων απόψεων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας στο ζήτημα του φυσικού αερίου,  ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε αμέσως μετά μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι είναι ορθή η προτεραιότητα της Kυβέρνησης, μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, να μεταφερθεί στο νησί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φθηνότερη λύση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: «Τα κοιτάσματα που έχουμε είναι πολύ περισσότερα από τις ανάγκες της Κύπρου, οπότε δεν θα απογοητεύσουμε ούτε τους συνεργάτες μας, Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ.», για να σημειώσει ότι οι ανάγκες της Κύπρου σήμερα δεν ξεπερνούν το 20-22% των κοιτασμάτων.

«Πρώτα θα φέρουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και μετά ή συγχρόνως, θα γίνουν οι διεργασίες για να εφαρμοστεί και η εμπορευσιμότητα του”, ανέφερε, τονίζοντας ότι το κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι “απαράδεκτα δυσβάσταχτο», είπε.