Equinor: «Ουδέν Ύποπτον» στους Υπεράκτιους Αγωγούς Αερίου της Νορβηγίας Μετά τις Εκρήξεις στους Nord Stream

Equinor: «Ουδέν Ύποπτον» στους Υπεράκτιους Αγωγούς Αερίου της Νορβηγίας Μετά τις Εκρήξεις στους Nord Stream
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 31 Μαΐου 2023 - 15:44

Οι επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν στους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου της Νορβηγίας μετά την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream δεν εντόπισαν τίποτα το ύποπτο. Αυτό δήλωσε στο Reuters στέλεχος της μεγάλης ενεργειακής νορβηγικής εταιρείας Equinor, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης σχετικά με τους υποθαλάσσιους ελέγχους ασφαλείας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν μετά τις ανεξήγητες, ακόμα, εκρήξεις του περασμένου έτους στους αγωγούς Nord Stream που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, όπως προειδοποιεί η Jannicke Nilsson, η οποία διαχειρίζεται τα θέματα ασφαλείας της Equinor

Η νορβηγική ενεργειακή, η οποία έχει καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την πτώση των ρωσικών ροών πέρυσι, ενεργεί επίσης ως πάροχος τεχνικών υπηρεσιών για την εταιρεία υπεράκτιων αγωγών Gassco. Ξεκίνησε τις επιθεωρήσεις λίγο μετά τις εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Βρήκαμε πράγματι τα πράγματα που θέλαμε να ελέγξουμε και όταν τα ελέγξαμε, ήταν εντάξει», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η Jannicke Nilsson, στέλεχος της Equinor, αρμόδια για θέματα ασφάλειας και βιωσιμότητας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις με στόχο να εντοπιστεί ο, τιδήποτε ασυνήθιστο, όπως ζημιές, ξένα αντικείμενα ή τυχόν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι αγωγοί στον βυθό της θάλασσας. Η Nilsson, η οποία δίνει σπάνια συνεντεύξεις, μίλησε για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκρήξεις του Nord Stream άλλαξαν τις λειτουργίες της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Παρά τις υποβρύχιες επιθεωρήσεις που δεν βρήκαν ύποπτα αντικείμενα κατά μήκος των βασικών αγωγών της Νορβηγίας, ο κίνδυνος επίθεσης εξακολουθεί να υπάρχει. «Δεν έχει παρέλθει. Αυτό που συνέβη με το Nord Stream 1 και το Nord Stream 2 είναι μια πολύ σαφής υπενθύμιση του πόσο μακριά είναι πρόθυμοι να πάνε ορισμένοι», τονίζει το στέλεχος της Equinor. 

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel έγραψε ότι, κατα τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν προς την Ουκρανία. Ομοίως, όπως μετέδωσαν πριν λίγες ημέρες η Ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας NDR, η Ραδιοτηλεόραση Βορειοδυτικής Γερμανίας WDR και η Sueddeutsche Zeitung, νέες έρευνες «δείχνουν» προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας για τους υπεύθυνους της δολιοφθοράς των αγωγών που μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Η Equinor συνεργάζεται με τις αρχές της Νορβηγίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ για το τι μπορεί να κάνει η εταιρεία για να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση, πρόσθεσε η Nilsson.

Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το περασμένο καλοκαίρι, η Νορβηγία χαρακτήρισε επίσημα την Equinor και την Gassco ως εταιρείες κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια, επιτρέποντας στις υπηρεσίες ασφαλείας να μοιράζονται με τις εταιρείες αυτές σχετικές απόρρητες πληροφορίες.

Ειδικότερα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ορισμένα στελέχη της Equinor συμπεριλαμβανομένης της Nilsson, έλαβαν άδειες ασφαλείας από τις νορβηγικές αρχές, επιτρέποντάς τους να διαβάζουν αναφορές πληροφοριών.Εξάλλου, τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal πήγε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για την προστασία της υπεράκτιας υποδομής της Δύσης, όπως αγωγούς και καλώδια.

Μετά τις εκρήξεις του Nord Stream, το νορβηγικό ναυτικό και δυνάμεις του ΝΑΤΟ περιπολούσαν γύρω από τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.Τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ δημιούργησε έναν Κύτταρο Προστασίας Υποθαλάσσιων Υποδομών κρίσιμης σημασίας για να βελτιώσει τη συνεργασία με τη βιομηχανία.«Αν χρειαστούμε βοήθεια, ο νορβηγικός στρατός και το ΝΑΤΟ θα παρέχουν πόρους... θα βρεθούν εδώ γρήγορα», είπε η Nilsson.

Στην ξηρά, ο στρατός της Νορβηγίας τοποθέτησε στρατιώτες για να φρουρούν μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και να βοηθήσουν την αστυνομία, αν και η εργασία τους εκεί έχει πλέον τελειώσει.

Ενδεικτικό της εστίασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην προστασία των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι το ότι οι επικεφαλής των δύο οργανισμών, Jens Stoltenberg και Ursula von der Leyen αντιστοίχως, επισκέφτηκαν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Troll A, τον Μάρτιο.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια... γιατί τότε δεν θεωρούμασταν τόσο σημαντικοί για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», είπε η Nilsson. «Τώρα βλέπουν ότι το αέριο από τη Νορβηγία και το αέριο από την Equinor είναι το κλειδί», πρόσθεσε.