Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς έπεσε στα 76,43 ευρώ/MWh με ποσοστιαία υποχώρηση 24,4%, όταν πέρυσι την αντίστοιχη ημέρα, βρισκόταν στα 138,74 ευρώ/MWh. Στα επί μέρους στοιχεία, εντυπωσιάζει η “εξαφάνιση” του μεριδίου του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα, που έμεινε στο 0,7%, ενώ την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή κατέχουν οι ΑΠΕ με 42,1% και ακολουθεί το φυσικό αέριο με μερίδιο, 32,1%, οι εισαγωγές με 14,8% και τα υδροηλεκτρικά με 5,8%.
Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αντιγράφει σε ένα βαθμό την πραγματικότητα των συστημάτων στην Βόρεια Ευρώπη –βλέπε πίνακα ΡΑΕ.. Είναι ενδεικτικό της νέας κατάστασης που διαμορφώνει ο συνδυασμός χαμηλών τιμών στο φυσικό αέριο – στα 24,450 ευρώ/MWh τα συμβόλαια παραδόσεων Ιουλίου στο TTF με ποσοστιαία πτώση σχεδόν 9%- και υψηλής συμμετοχής ανανεώσιμων πηγών ότι την Κυριακή 28 Μαΐου καταγράφηκαν μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για χρονικό διάστημα έξη ωρών,για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, με τον ΑΔΜΗΕ να υποχρεώνεται να περικόπτει την παραγωγή καθαρής ενέργειας ώστε να μπορέσει να διατηρήσει συνθήκες ευστάθειας στο σύστημα.
(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας Πηγή: ΡΑΕ)
Εν τω μεταξύ, κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν σε όλες τις αγορές λόγω της μείωσης της ζήτησης και των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη που συντάσσει το ΙΕΝΕ, το επταήμερο που έληξε στις 28 Μαΐου, παρατηρήθηκαν αρνητικές ή και μηδενικές ωριαίες τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε με την Τουρκία να καταγράφει την υψηλότερη εβδομαδιαία μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά -12,94%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, με -11,92%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ Ιταλία και Ουγγαρία κατέγραψαν μειώσεις της τάξης του -7%.
Ακόμη, όλες οι αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική πτώση των τιμών. Η Ολλανδία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στα 62,40 ευρώ/MWh, με πτώση -12,82% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, για να ακολουθήσει η Γαλλία που κατέγραψε τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 68,04 ευρώ/MWh, με απώλειες -2,45% παρά το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα των εγχώριων πυρηνικών σταθμών παρέμεινε αμετάβλητη, στο 63% της διαθέσιμης ισχύος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ραγδαία αύξηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε λειτουργία και η ισχυρή διείσδυση ηλιακής και αιολικής ισχύος έστειλαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία κάτω από το μηδέν την Τετάρτη, σε μια έντονη αντιστροφή από πέρυσι, όταν οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν για ελλείψεις μετά τη διακοπή από τη Ρωσία της παροχής αερίου μέσω αγωγού στη γειτονική χώρα της ΕΕ.
Στο μέτωπο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έκλεισε με μείωση -1,17% σε όλες τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, χάρη στην επικράτηση θερμότερων θερμοκρασιών. Η μεγαλύτερη μείωση, κατά -18,36%, καταγράφηκε στην Σερβία, ενώ η μικρότερη μείωση στην Ρουμανία, κατά -2,46%.
Στον ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η προγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από απρόβλεπτο καιρό, με καταιγίδες που συνοδεύονταν από έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα την άνοδο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,80%. Η ίδια εικόνα επικράτησε στην γειτονική Τουρκία, με την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 1,37%.
Επίσης, η παραγωγή από ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη αυξήθηκε κατά 4,4% σε σύγκριση με την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου, και ανήλθε στις 2017,07 GWh, χάρη κυρίως στην υψηλότερη ηλιακή παραγωγή, που αντιστάθμισε τη χαμηλότερη αιολική. Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μειώθηκε κατά -19,0% και ανήλθε σε 1024,12 GWh. Όλες οι χώρες, εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, κατέγραψαν μέσον όρο απωλειών -47,0%. Αντίθετα, Ελλάδα και Τουρκία αύξησαν την αιολική παραγωγή τους κατά 4,4% και 13,8% αντίστοιχα. Επιπλέον, η ηλιακή παραγωγή στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, πλην Τουρκίας, αυξήθηκε κατά 48,7% και ανήλθε συνολικά σε 992,95 GWh.
Αύξηση παρατηρήθηκε και στην παραγωγή από υδροηλεκτρικά έργα το ίδιο χρονικό διάστημα, χάρη στις έντονες βροχοπτώσεις στο νοτιότερο τμήμα της ΝΑ Ευρώπης, με τις Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία να καταγράφουν αυξήσεις κατά 55,37%, 18,15%, 9,76% και 4,41%, αντίστοιχα, ή 43,69 GWh, 744,49 GWh, 530,11 GWh και 1746,03 GWh αντίστοιχα. Όπως ήταν επόμενο, η μεγιστοποίηση της παραγωγής από ανανεώσιμα και υδροηλεκτρικά συνέβαλε στην κατακόρυφη υποχώρηση της παραγωγής θερμικής ενέργειας κατά -4,89%. Ιδίως στη χώρα μας η παραγωγή από λιγνίτη άνθρακα και φυσικό αέριο κατέρρευσε σε ποσοστά -95,13% και -9,33% αντίστοιχα.