Το μεσημέρι της Δευτέρας παρήχθη από τον άνεμο και τον ήλιο μια ποσότητα ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει σχεδόν ολόκληρη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου, για πρώτη φορά στην ιστορία. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την ηλιόλουστη Δευτέρα, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρήγαγαν από μόνες τους αρκετή ενέργεια

για να καλύψουν τη ζήτηση ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης υψηλής τάσης Elia. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στο Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, 8.303 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας παρήχθησαν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ 13:00 και 13:30 τη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή, 7.695 μεγαβάτ παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της αιχμής.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου ανήλθε σε περίπου 8 γιγαβάτ, η οποία κατά μέσο όρο, είναι χαμηλότερη από τη συνηθισμένη. Η Elia σημείωσε ότι και τις δύο ημέρες, καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ ενέργειας που παρήχθη από ηλιακή και αιολική ενέργεια, το οποίο ήταν 7.112 μεγαβάτ και είχε σημειωθεί το 2022.

Ο υπουργός Ενέργειας Τίνε Βαν ντερ Στράτεν υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ενεργειακή μετάβαση "ανεβαίνει σε ταχύτητα πλεύσης. Αυτό το Σαββατοκύριακο πήραμε μια γεύση από το πράσινο ενεργειακό μας μέλλον. Όσο περισσότερα αιολικά και ηλιακά, τόσο χαμηλότερες οι τιμές", δήλωσε η ίδια.