Η EDF Renewables Ireland υπέγραψε συνεργασία με την Simply Blue Group για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών έργων Western Star και Emerald στην Ιρλανδία. Οι εταιρείες θα αναπτύξουν τα έργα στο πλαίσιο μιας σύμπραξης κοινής επιχείρησης (Joint Venture) 50:50. Η σύμπραξη ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της ιρλανδικής κυβέρνησης για παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 7GW έως το 2030

Το έργο Western Star που θα αναπτυχθεί 35 χιλιόμετρα ανοικτά των δυτικών ακτών της κομητείας Clare, αναμένεται να έχει δυναμικότητα 1,35GW. Θα ενσωματώσει μια νέα πλωτή τεχνολογία που θα επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βάθος νερού άνω των 100 μέτρων.

Το έργο Emerald θα βρίσκεται στην Κελτική Θάλασσα στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ιρλανδίας. Θα έχει δυναμικότητα παραγωγής έως και 1,3GW, με τις ανεμογεννήτριες να τοποθετούνται σε απόσταση μεταξύ 35km και 60km από την ακτή.

Η συνδυασμένη δυναμικότητα των δύο έργων θα είναι αρκετή για να παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια στη χώρα.