Η νορβηγική Equinor σχεδιάζει να επανεκκινήσει την παραγωγή της στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει στην Αρκτική στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Πέμπτη, 1η Ιουνίου

Η μονάδα του στο Hammerfest έκλεισε στις 31 Μαΐου λόγω διαρροής αερίου, ανέφερε η εταιρεία σε μήνυμα αγοράς την Πέμπτη.Η εγκατάσταση δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 21:00 GMT στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με μήνυμα που δημοσιεύτηκε μέσω της σελίδας διαφάνειας της νορβηγικής εταιρείας υποδομών φυσικού αερίου Gassco.

Η Equinor σταμάτησε την παραγωγή αφού εντόπισε διαρροή αερίου σε βαλβίδα κυκλώματος ψύξης.

Η διαρροή είχε σταματήσει αργά την Τετάρτη.Το μόνο μεγάλης κλίμακας εργοστάσιο LNG της Ευρώπης, στο νησί Melkoeya λίγο έξω από την πόλη Hammerfest της Αρκτικής, έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 18,4 εκατ. κυβ. μέτρων (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα όταν είναι σε πλήρη λειτουργία, ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από το 5% της εξαγωγικής ικανότητας φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Στη Melkoeya, το φυσικό αέριο διοχετεύεται από το υπεράκτιο κοίτασμα Snoehvit, 160 χλμ. (100 μίλια) μακριά, στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Στην κοινοπραξία του Hammerfest LNG συμμετέχουν οι Equinor, Petoro, TotalEnergies, Neptune Energy και Wintershall Dea.