Η Ιταλία θα μπορούσε να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα το 2024, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν

Η Ιταλία, η οποία έπρεπε να βρει εναλλακτική πηγή ενέργειας για το φυσικό αέριο που εισήγαγε από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αύξησε την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στο 7,5% του συνόλου πέρυσι, από 4,6% το 2021.

«Η πρόθεση είναι να εγκαταλείψουμε τον άνθρακα μέχρι το 2025 ή ακόμα νωρίτερα... Ελπίζω να τα καταφέρουμε μέχρι το 2024, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρηθούν στα σημερινά [χαμηλά] επίπεδα», δήλωσε ο Πιτσέτο Φρατίν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιό της για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC), το οποίο βρίσκεται υπό αναθεώρηση, η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει σε απαλλαγή από τον άνθρακα το 2025.

Ο υπουργός είπε ότι το φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, θα πρέπει να συνοδεύσει την ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας μέχρι το 2050, ενώ η χώρα θα αυξήσει σταδιακά το δυναμικό της σε ΑΠΕ.

Η επικαιροποιημένη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενέργεια και το κλίμα, που θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου, θα έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής μέχρι το 2030 από το ένα τρίτο που είναι σήμερα, δήλωσε ο Πιτσέτο Φρατίν.

 Ο υπουργός είπε ότι εναπόκειται στις μελλοντικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θα επαναφέρουν την πυρηνική ενέργεια, την οποία η Ιταλία εγκατέλειψε μέσω δημοψηφίσματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Οι αναλυτές λένε ότι οι ΑΠΕ δεν θα επαρκούν χωρίς την πυρηνική ενέργεια», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επιτρέψει μόνο έρευνες και δοκιμές για αυτήν την πηγή ενέργειας.