Γαλλία: Απαραίτητη η Διατήρηση της Σημερινής Πυρηνικής Ισχύος Καθώς Αυξάνεται η Ηλεκτροκίνηση

Γαλλία: Απαραίτητη η Διατήρηση της Σημερινής Πυρηνικής Ισχύος Καθώς Αυξάνεται η Ηλεκτροκίνηση
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 7 Ιουνίου 2023 - 16:18

H RTE, διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος της Γαλλίας, θεωρεί ότι η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει το υπάρχον πυρηνικό της δυναμικό καθώς εκτιμά ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες που στοχεύσουν στη μείωση των εκπομπών πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η ΕΕ ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει τον τερματισμό των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν C02 από το 2035. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια τόσο για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) όσο και για τις μονάδες μπαταριών που χρειάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή τους. Η παραγωγή συνθετικών αεροπορικών καυσίμων βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με την έκθεση της RTE για το κλίμα και την ενέργεια, αυτό θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά σχεδόν 10 τεραβατώρες (TWh) ετησίως κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας σε επίπεδα ανάμεσα στις 580 με 640 TWh το 2035. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 υπολογίζεται στα 452,8 TWh, καθώς η χρονιά εκείνη θεωρείται έτος κρίσης καθώς η Ευρώπη προσπάθησε να περιορίσει την ενεργειακή της ζήτηση ώστε να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του πολέμου της Ουκρανίας, ενώ, την ίδια στιγμή, ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας περιήλθε σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα συντήρησης, που σημαίνει ότι η ενεργειακή της παραγωγή μειώθηκε σε χαμηλό 34 ετών. Η ζήτηση παρέμεινε κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και μόνο από το 2025 η έκθεση προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης θα φτάσει σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από τη δεκαετία του 1980, όταν κατασκευάστηκε ένας στόλος νέας πυρηνικής δυναμικότητας για να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες, τότε, ανάγκες κατανάλωσης.

«Αυτό τονίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το γαλλικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την έκθεση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2035, η RTE προβλέπει κατά μέσο όρο 350 TWh διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας ετησίως, όπως αναφέρει το Reuters.

Ένας νέος αντιδραστήρας Flammanville 3, που αναμένεται να αρχίσει να παράγει στο τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις, θα προσθέτει στο σύστημα10 TWh ετησίως. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η Γαλλία θα χρειαστεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής των υπόλοιπων αντιδραστήρων της χώρας στα 60 χρόνια, κάτι που εξετάζει η ASN, η γαλλική αρχή για την πυρηνική ασφάλεια.Η πυρηνική ενέργεια συνήθως προμήθευε περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Γαλλίας και θα παραμείνει η κυρίαρχη πηγή, ωστόσο και οι ΑΠΕ θα αυξηθούν.

Η χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια αναμένεται να έχουν το κυρίαρχο μερίδιο στην αύξηση ισχύος των ΑΠΕ στη Γαλλία έως το 2030. Όσον αφορά τα υπεράκτια αιολικά, αυτά αναμένεται να αποτελέσουν την κύρια πηγή αύξησης μεταξύ 2030 και 2035.